Bili smo na Smotri slovačkog folklora u Jelisavcu 3.6.2012.

 

U subotu 2. lipnja 2012. godine starija i tamburaška skupina uputila se u Jelisavac. Cilj puta bila je 30. Smotra slovačkog folklora za starije u RH. Smotri folklora u Jelisavcu nazočilo je 13 skupina iz Hrvatske. Gost Smotre bilo je kulturno umjetničko društvo iz Orave – Slovačka. Obzirom na suradnju sa Maticom slovačkom Lipovljani, članovi KUD-a LIPA sa voditeljima Tihomirom i Franjom publici u Jelisavcu predstavili su se pjesmom Saga krasi i plesom Šariš polka. Ples je izazvao buran aplauz za što su zaslužni folkloraši, tamburaši i naravno naši voditelji (više)…

Savez slovaka u Republici Hrvatskoj svake godine organizira tri velike smotre slovačke nacionalne manjine koje se održavaju u mjestima u kojima djeluje Matica slovačka. Trideseta smotra folklora ove godine održala se u Jelisavcu pod pokroviteljstvom Saveza slovaka RH. Smotri folklora slovačke nacionalne manjine pored predsjednika svih Matica nazočili su predstavnici općinske i gradske vlasti, te predsjednik i tajnica Saveza slovaka u RH. Program je započeo svečanim mimohodom svih skupina koji se kretao od Osnovne škole do doma u Jelisacvu.U kulturno umjetničkom programu sudjelovalo je četrnaest kulturno umjetničkih društava predstavnika Matica slovačkih, gost ove prekrasne manifestacije bilo je kulturno umjetničko društvo Orava iz Slovačke s kojima Matica slovačka Jelisavec ima dugu suradnju.

Maticu slovačku Lipovljani predstavljali su članovi KUDa LIPA Lipovljani. U prekrasnim slovačkim nošnjama članovi KUDA LIPA izveli pjesmu Saga krasi i Šariš polku. Koreografiju je postavio Tihomir Krmek, pratnja tamburaški sastav KUDa LIPA voditelj profesor glazbe Franjo Rodić. Publika je velikim pljeskom nagradila nastup KUDa LIPA te na taj način odala priznanje Matici slovačkoj Lipovljani . (mt)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.