BOGATO ILUSTRIRANA KNJIGA O MS LIPOVLJANI………. 24.3.2012.


U subotu 17. ožujka uz  Dan općine Lipovljani i zaštitnika župe sv. Josipa  (19. ožujka) objavom dvojezične knjige (hrvatski/slovački) Matica slovačka Lipovljani (1996 -2011) javnosti su iznijeti oblici čuvanja i promicanja kulture od 1883. doseljavanih Slovaka u lipovljanski kraj. Posebno je jezikom kroničara opisano petnaestogodišnje razdoblje MS, nazvano preporodnim za život Slovaka u demokratskoj Hrvatskoj. Nositelj tog značajnog projekta je MS Lipovljani. Djelo je objavila kutinska nakladnička kuća Spiritus movens. Bogato ilustrirana, pisana dokumentarno , ali dijelom i istraživačkim pristupom  knjiga (144. str.), zapravo je ilustrirana kronika.  Objavljena  je i potporom Savjeta za nacionalne manjine RH. Autori Ivan Hudec, inače i prvi predsjednik MS Lipovljani  te kutinski publicist Dragutin Pasarić uz  zapise iz prošlosti posebno ukazuju na aktualnu dragocjenu kulturnu uzajamnost lipovljanskih Slovaka s većinskim hrvatskim narodom i mjesnim manjinama (Česi, Ukrajinci). Recenzent prof. Đuro Vidmarović  knjigu smatra osobito korisnom za daljnju postojanost slovačke kulture u Lipovljanima. Na objavi i trudu autorima je zahvalio predsjednik MS Josip Krajči. O vrijednom pisanom sadržaju i osobito dojmljivom grafičkom oblikovanju pozitivne osvrte izrekli su autoriteti slovačke kulture u Hrvatskoj: Andrija Kuric, predsjednik Saveza Slovaka u RH, prof. dr. Eva Tibenska, s katedre slovakistike na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i dr. sc. Sandre Kralj, ravnateljica Slovačkog centra za kulturu iz Našica. Dr. Kralj uz zdravicu s borovičkom  simbolično bila je i „kuma“ promociji knjige. Riječi pohvale za objavljeno djelo, ali i potpore radu MS  uputili su  i Mario Ribar, načelnik Općine Lipovljani, Branka Baksa, članica Savjeta za nacionalne manjine RH, te Vladimir Bilek, zastupnik češke i slovačke manjine u hrvatskom Saboru.

Stranice osobito bilježe veze sa Slovačkom, domovinom  predaka, ali i slovačkim Hrvatima,  čiji su preci  još u 16. stoljeću  naselili prostor nedaleko Bratislave. O tomu uz već brojne ostvarene projekte svjedoči i 2009. godine potpisana Povelja o regionalnoj međunarodnoj suradnji. Jedan od projekata hrvatsko-slovačke povezanosti najavljen je i ovom prigodom,  znakovito uz dan rođenja hrvatskog književnika Josipa Kozarca (18.ožujka 1858.). Kao šumar koncem 19. stoljeća službovao je u Lipovljanima i bio član Matice hrvatske. Tu je  napisao i svoja najpoznatija djela. Među njima su i Mrtvi kapitali, a već 1904. godine u Iloku od učitelja Jozefa Maliaka djelo je  prevedeno na slovački jezik. Spomen na taj prijevod dao je  poticaj za lipovljansku tribinu o Kozarčevim djelima objavljenim na stranim jezicima. Predstavljanje knjige obogatili su  nastupom na gitari Jakov Hrmo, učenik VI. razreda  Osnovne glazbene škole iz Novske, te stihovi koje su izgovorile učenice  slovačkog  jezika lipovljanske OŠ Josipa Kozarca, Verena Kloc, Marija Čosić, Marta i Marija Štrban, uz svoju nastavnicu Anu Cader. (mt)….(slike)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.