Glagoljicom u slovačku baštinu 02.07.2022.

Rijetko gdje se danas spominje najveća slavenska priča ikad ispričana ona, u kojoj dva bizantska Grka, noseći prve glagoljske knjige, odlaze 863. godine u središnju Europu obasjati nepismene Slavene svjetlom pisane riječi i kulture. Matica slovačka Lipovljani štujući taj povijesni trenutak, a ujedno državni blagdan Slovačke republike, već deveti puta za redom, predstavlja nove poglede na ovo prijelomno razdoblje ukupne slavenske pismenosti i kršćanske vjere.

Upravo je to bio motiv upravi Matice slovačke Lipovljani da ove godine spoji slovačku i hrvatsku glagoljašku tradiciju, a da to bude na popularan način dostupno svim zainteresiranim. Pravi je partner za to Staroslavenski institut iz Zagreba, a ravnateljica Vida Vukoja je prihvativši našu neuobičajenu zamolbu, angažirala mladoga asistenta Marka Brkljačića koji je sažeto ali vrlo impresivno, predočio prezentacijom dosege u tematskom djelu  HRVATSKOGLAGOLJSKA BAŠTINA Povijesni pregled kulturnog dobra. Nije to sve, na kraju je tridesetero nazočnih ugodno iznenadio dojmljivom svirkom na diplama!

Bili bi nepravedni, ne spomenuti dugogodišnji samozatajni rad našeg stalnog vanjskog suradnika konzervatora i restauratora Peru Čavara, osobu kroz čije su ruke prošli svi zaštićeni predmeti zbirke u Slovačkoj etno kući. I tako će biti, nadamo se, sa još 150 dodatno evidentiranih i snimljenih predmeta poljodjelskog oruđa, bačvarske radione i drugih vrijednih predmeta proširene zbirke. Ova su dva predavanja na Danima Ćirila i Metoda u Lipovljanima podigli razinu naših želja i ambicija, da sve što se do sada u desetgodišnjem razdoblju napravili, daje naznaku da Matica slovačka Lipovljani sa Slovačkom etno kućom ide u dobrom smjeru. Tako kažu.  (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.