Godišnja izborna skupština MS Lipovljani 23.2.2013.


Preko stotinu članova, gostiju i prijatelja, zajedno sa ansamblom KUD Lipa, imalo je prigodu čuti zapažene ostvarene rezultate, koje su protekle godine ostvarili lipovljanski matičari. O protekloj su godini vrlo iscrpna izvješća o radu i financijskom poslovanju Društva podnijele tajnica Marica Tisaj i blagajnica Anđelka Štelma.

 

U kulturnom amaterizmu preko desetak vrijednih nastupa Mješovitog pjevačkog društva LIRA i Kulturno umjetničkog društva LIPA, bilo je sa slovačkim koreografijama i izvedbama diljem Hrvatske, a za ovu su godinu spremno prihvatili ponudu za nastupe u Slovačkoj i Austriji. Na području očuvanja kulturne baštine, pri kraju je višegodišnji napor, da se Slovačka etno kuća otvori javnosti kao muzejska etno zbirka.

Lanjske su godine izvršeni potrebni zahvati na rekonstrukciji i unutrašnjem uređenju glavnog objekta, a ove će se godine nastaviti sa dvorišnim objektima. U 2012.godini Matica je imala 2 izdanja knjiga, obljetničku monografiju i foto dokumentarnu knjigu o sto godina starim crno bijelim negativima na staklu koje MS Lipovljani ima u posjedu. Nastavno, ove će se godine istraživati arhivska građa, koja svjedoči o doseljavanju Slovaka u ove krajeve, a također i reprint slovačkog izdanja romana Josipa kozarca „Mrtvi kapitali“.

Nakon razrješnice pristupilo se kandidiranju i nakon toga, izboru novog Upravnog odbora, koji je izabran u sastavu: Josip Krajči(predsjednik), Branko Vincent(zamjenik predsjednika), Marica Tisaj(tajnica), te članovi, Vlado Turas, Zlatko Štrban, Ivan Hudec i Robert Ivanec. U Nadzorni su odbor izabrani Željko Čiž(predsjednik), te članovi Blaženka Krajči i Anka Kubran. Blagajnica Društva je Anđelka Štelma.
Prigodnim su se pozdravnim riječima Skupštini obratili: Mario Ribar načelnik Općine, Anka Doležal predsjednica Općinskog vijeća, predstavnici prijateljskih udruga iz Lipovljana, Nevenka Zorić u ime LIRE, Marica Turas ispred udruge RUŽE, Miroslav Lovčanin za ČESKU BESEDU Općine Lipovljani, Ivanka Slota u ime KPD Ukrajinaca KARPATI, Melita Lenička za MATICU HRVATSKU Ogranak Lipovljani, Tomislav Horvat u ime Društva hrvatsko-slovačkog prijateljstva iz Zagreba, Vlado Turas u ime DVD Lipovljani, te ravnateljica OŠ „Josipa Kozarca“ Mirjana Faltis.
Uvodno su bili posebno pozdravljeni i delegacija susjedne Matice slovačke Međurić, Dragutin Pasarić iz Matice hrvatske Ogranak Kutina, učiteljica slovačkog jezika u našoj školi prof. Jelena Dejanović iz Zagreba, te Zlatko Dežđek iz Zagreba, dugogodišnji upravitelj iz INA Naftaplina.
U ime novoizabranih članova Upravnog i Nadzornog odbora na ukazanom povjerenju zahvalio se predsjednik Josip Krajči, sa pozivom da se na prvi veći sastanak dođe u proljeće na dvorište Slovačke etno kuće u Željansku ulicu.

Nakon radnog djela, članovi KUD LIPA zabavnim glazbenim programom podigli su raspoloženje na prigodnom domjenku i druženju starih prijatelja i članova Matice, koji su poslije ove skupštine jači za 8 novih članova. (vidi slike…) (as)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.