Godišnja skupština Matice slovačke Lipovljani………….. 8.2.2012.

U subotu 4. veljače 2012.godine održana je 16 godišnja skupština MS Lipovljani. Unatoč izrazito hladnom vremenu i zasniježenim putevima (pola metra snijega i -10°C), te večeri u lipovljanskom domu je došlo 75 matičara, petnaestak gostiju i uzvanika, te 30 vrijednih članova PD Lira i KUD Lipa. Uvodno, zbor Lira je otpjevao Lijepu našu i Nad Tatrou sa blyska (Štatnu hymnu Slovenskej Republiky). Predsjednik Društva Josip Krajči, pozdravio je sve nazočne i otvorio skupštinu prijedlogom radnih tijela: Radno predsjedništvo: Jozefina Kranjčec,Zlatko Štrban (mlađi) i Vesna  Velisavljević,Zapisničar: Marica Tisaj ;Ovjera zapisnika:Natalija Rohan i Gordana Tisaj;Verifikacijska komisija:Bednar Mato,Ivan Hudec i IvicaTuras.

 

Uvodne izvještaje o radu i financijskom poslovanju podnijele su tajnica Marica Tisaj i blagajnica Anđelka Štelma. Nadzorni odbor u sastavu Željko Čiž, Anka Kubran i Blaženka Krajči, također su podnijeli Skupštini izvješće o ispravnom radu svih organa i članova Matice tijekom 2011.godine. Nakon što je jednoglasno usvojen predloženi plan i program rada za 2012. godinu (od 106 članova prisustvovalo Skupštini 75 članova), riječ su dobili i gosti. Rad skupštine i njene članove su pozdravili: Nevenka Zorić u ime PD Lira, Mirko Fedak predstavnik ukrajinske nacionalne manjine u Sisačko-moslavačkoj županiji, Ivanka Slota predsjednica KPD Karpata,Miroslav Horvat ispred Udruge umirovljenika, Mirko Knjižek predsjednik Česke besede općine Lipovljani, Mirjana Markić predstavnica češke nacionalne manjine u Sisačko moslavačkoj županiji, Marica Tisaj u ime KUD Lipa, Marica Turas ispred Udruge žena RUŽE, te Dragutin Pasarić kao predsjednik Matice hrvatske Kutina i koautor i izdavač dviju ovogodišnjih monografija MS Lipovljani. Na kraju je načelnik općine Mario Ribar pohvalio marljive članove Matice slovačke i njihov zapaženi rad prošle godine, kako u potpori LIPI i LIRI u kulturnom amaterizmu, tako i na očuvanju svoje materijalne kulturne baštine kroz rekonstrukciju i adaptaciju Slovačke etno kuće u lipovljanskoj Željanskoj ulici. Predsjedavajuća Skupštini Jozefina Kranjčec je pročitala i pozdravne poruke upućene matičarima od dragih suradnika i podupiratelja njihova rada i to od: Andreja Kurica predsjednika Saveza Slovaka u Hrvatskoj, ravnateljice Slovačkog centra za kulturu Našice Sandre Kralj, Zlatka Heršaka predsjednika Društva hrvatsko-slovačkog prijateljstva iz Zagreba, a isprike radi nemogućnosti dolaska i pozdrave Skupštini su poslali i zamjenik županice SMŽ Andrija Rudić, zastupnik u Saboru Vladimir Bilek i brojni drugi naši članovi iz Zagreba, Križevaca i Ivanić Grada.

Na kraju rada Skupštine, odlukom Upravnog odbora Matice slovačke Lipovljani, najstarijim članovima su uručena priznanja za neprekidnih 15 godina vjernog i predanog rada. To su: Anka Kubran, Vjekoslav Kubran, Antun Marko, Marica Tisaj, Antun Tisaj, Ivica Hudec, Branko Vincent,Vinko Krajči, Ivan Brnušak, Rozalija Libjak, Johanka Eler, Ivan Vrapček i Ivan Novota.  Također predsjednik Društva Josip Krajči uručio je načelniku općine LipovljaniMariu Ribaru priznanje za kontinuiranu podršku u radu ove udruge.

Poslije službenog dijela, dobru su atmosferu stvorili pjevačko društvo Lira sa 3 prigodne slovačke pjesme, te plesači i glazbeni sastav KUD Lipa sa uvijek atraktivnom Šariš polkom. U sklopu ovog programa, zapaženi interes je pobudio promotivnim nastupom naš član Zlatko Knižek na fujari, koju je Matici prošle godine, također na skupštini, donirao naš ugledni član Tomislav Horvat.

Kako to i dolikuje lipovljanskim Slovacima, na kraju je napravljena skupna fotografija svih učesnika ove, po mnogo čemu zanimljive skupštine.

Uz toplo jelo u režiji Vlade Turasa i Joce Mokrog, kao  i kolače, na kraju se zapjevalo i zaplesalo. Čula se slovačka riječ, još uvijek sačuvana u lipovljanskom krugu prijatelja, poznanika i rodbine. (slike…)  (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.