Gostovanje, nastupi i Povelja u Slovačkoj… 28.5.2009.

U subotu 23. svibnja Matica Slovačka Lipovljani okrenula je novu stranicu uspješne suradnje sa slovačkim prijateljima.

Članovi Matice slovačke potvrđuju dugogodišnju odličnu suradnju sa svojim KUD LIPA i isto tako, svojom LIROM na višednevnom gostovanju u Slovačkoj.

Odmah po dolasku u Bratislavu, mr Tomislav Horvat je sa predsjednikom Hrvatskog kluba Slovačko-hrvatskog prijateljstva, izuzetnim Mladenom Herucom, organizirao kraći obilazak starog dijela centra grada.

Popodnevni i večernji nastup obje su skupine imale u malom hrvatskom prigradskom naselju Jarovce (Jandrof). Neobično je bilo drago i domaćinima i gostima razmijeniti “starohorvatsku rič” pomiješanu sa nostalgičnom, ali i vedrom pjesmom i plesom LIPE i LIRE. Dugo su se nakon toga njedrili novi dogovori i novi mogući projekti suradnje naših Hrvata u okolini Bratislave i Lipovljanaca, ali i Matice hrvatske iz Kutine, jer Dragutin Pasarić i Dražen Kovačević samo nastavljaju suradnju od prošlogodišnjeg gostovanja slovačkih Hrvata kod njih.

U nedjelju 24. svibnja  u Veleposlanstvu RH u Bratislavi potpisana je Povelja o regionalnoj kulturnoj suradnji između Ogranka Matice hrvatske Kutina i Matice slovačke Lipovljani (Sisačko-moslavačka županija) te kulturnih udruga Hrvata i Slovaka  Bratislavskog samoupravnog kraja u Slovačkoj. Prijedlogom Matice slovačke iz Lipovljana, suradnja s potomcima Hrvata u mjestu  Hrvatski Grob u Slovačkoj započela je prije 12 godina, rekao je u ime lipovljanskih Slovaka potpredsjednik MS Josip Krajči. Oblicima te suradnje koja se širi i na matične narode spomenutih zemalja osobito svojim značajnim višegodišnjim projektom „Hrvatske nacionalne manije – most kulturne suradnje matičnih naroda“ daje Ogranak Matice hrvatske Kutina.  Time  potvrđujemo i poznatu suradnju naših matica na državnoj  razini,  naglasio je predsjednik kutinskog Ogranka MH Dragutin Pasarić. Suradnja se  u Slovačkoj prije svega odnosi na područje Devinske Nove Vesi, pa je u ime tamošnje Matice slovačke potpisnik Povelje njezin predsjednik Jan Žatko. Ton široj suradnji daje i potpis Juraja Cvečka, predsjednika Hrvatskog kulturnog saveza u Slovačkoj, a koji  afirmira čuvanje hrvatske kulturne baštine u 4 općine u okolici Bratislave ( Čunovo, Devinska Nova Ves, Hrvatski Grob i Jarovce). Činu potpisivanja dajući poticaj daljnjoj suradnji domaćin je bio hrvatski veleposlanik Tomislav Car. Zahvalio je  kulturnim udrugama, ali i koprivničkoj „Podravki“ koja je na čelu s predstavnikom u Slovačkoj Tomislavom Horvatom pomogla ostvarenju potpisa Povelje. Potpisi dokazuju kako suradnja nije rezervirana samo za državne metropole, naglasio je veleposlanik Car. Nazočni potpisivanju bili su i predsjednik Kluba slovačko-hrvatskog prijateljstva Mladen Heruc (Bratislava) i predsjednik Društva hrvatsko-slovačkog prijateljstva Zlatko Heršak iz Zagreba.

Na zadovoljstvo svih, a posebno predsjednika lipovljanskih Slovaka Branka Vincenta i predsjednice KUD-a «Lipa» Marice Tisaj, Mješoviti pjevački zbor «Lira» u završnici boravka u Slovačkoj kao  jedini inozemni sudionik nastupio je na Festivalu slovačkih  narodnih pjevačkih zborova u Devinskoj Novoj Vesi. Prije toga su predstavnici gostujućih skupina i ugledni kulturni djelatnici bili na radnom prijemu  kod gradonačelnika Devinske Nove Vesi ing Vladimira Mraza. Uz brojne pjevačke i folklorne skupine, bilo je ugodno u sredini gdje Hrvati kao manjina imaju svoj Kulturni dom i muzej sa bistom Marka Marulića, poklonom predsjednika Vlade RH Ive Sanadera, na što su domaćini posebno ponosni…

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.