Jubilej Československe besede Lipovljani obilježili zajednički 26.4.2013.

Zajedničkom svečanom sjednicom upravnih tijela Česke besede općine Lipovljani i Matice slovačke Lipovljani, u petak 26. travnja obilježen je vrijedan jubilej- 90. obljetnica organiziranog kulturnog i društvenog rada Čeha i Slovaka na prostoru Lipovljana i Krivaja

O tome su vrlo iscrpno i nadahnuto govorili Ivan Hudec, prvi predsjednik Matice slovačke Lipovljani i sam nekada član Československe besede u Lipovljanima, a zatim, o Česima i njihovome radu Mirko Knjižek sadašnji predsjednik Češke besede i Josip Krajči sadašnji predsjednik Matice slovačke.

Ugodno je bilo na samome početku poslušati Mješoviti pjevački zbor Liru, koji su besprijekorno otpjevali, prvo Lijepu našu, a zatim slovačku i češku himnu.

U ambijentu nove knjižnice Marica Tisaj, kao voditeljica ovoga skupa, posebno je pozdravila Vladimira Bileka, zastupnika češke i slovačke manjine u Saboru RH, koji je, čestitajući veliki zajednički jubilej, istakao povijesni doprinos Čeha i Slovaka razvoju lipovljanskog društva kroz ovo čitavo razdoblje. Prigodnim riječima pohvale obratio se i načelnik Općine Lipovljani Mario Ribar, ustvrdivši da je sloga između ovih udruga, zalog još većoj afirmaciji lipovljanskog društva, a što se najbolje ogleda na obnovljenim Lipovljanskim susretima, kao i na svakom nastupu ovih udruga van mjesta. Česi i Slovaci u Lipovljanima još jednom su potvrdili privrženost svojoj kulturi i povijesti, a koja je uz Ukrajince, sastavni dio zajedničkog života manjina u Lipovljanima.(jk)

 

 

 

 

 

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.