Kulturna baština Slovaka u Lipovljanima postaje dio turističke ponude 19.10.2017.

Kako se svi hvale statistikom i raznim turističkim brojkama, matičari u Lipovljanima također rado pokazuju svoju očuvanu i zaštićenu materijalnu kulturnu baštinu, koja se svake godine pa tako i tijekom ove, upornim ulaganjem i sa dosta dragovoljnog rada samih članova, nadopunjuje, restaurira, jednom riječju, štiti od propadanja i zaborava.

No, pravi uzlet entuzijazma i poticaja biva svakom odanom članu Matice slovačke Lipovljani kada pogleda u knjigu posjeta Slovačkoj etno kući i vidi komentare domaćih, a napose stranih posjetitelja koji dolaze u Lipovljane. Prosječno, svake godine do sada, našu malu muzejsku etno zbirku pogledalo je preko 200 posjetitelja, a mi još imamo mnogo toga za urediti, posložiti i napraviti zaokruženu slovačku etno cjelinu.

Ovoga su ljeta uzredale posjete inozemnih gostiju. Tako se sredinom kolovoza najavila obitelj našeg člana Ivanec Roberta, čiji su preci prvo početkom prošlog stoljeća odselili u Argentinu, a sada su potomci došli iz Barcelone i govore isključivo španjolski, ali u ambijentu naše kuće u sobi, pala je suza na kratak španjolski tekst u knjigu utisaka. Evo, što je o tom susretu zabilježio naš Robert Ivanec:

E, da, naši su se djedovi (Martin, Lovro i Joško) davno razišli po svijetu. Ali zahvaljujući Natašinoj upornosti, ideji tete Josipe, djelovanju sestrične Jasmine i naravno sveznajućeg facebuka pronašli se mi nakon 92 godine. Neki su u dalekoj Argentini, neki u malo bližoj Španjolskoj, a mi ostali na pradjedovini u Lipovljanima!

Zahvaljujući neprekidnoj suradnji sa našom mjesnom Češkom besedom, rado smo se odazvali sredinom listopada ove godine i spremno pokazali našu kuću članovima Češke besede iz Banja Luke i pripadnicima Saveza nacionalnih manjina Republike srpske, koji su imali nastup na Danima češke kulture u Lipovljanima.

U svjetlu točku spada posebno suradnja sa našom Osnovnom školom Josipa Kozarca. Ova škola je započela realizirati, posljedično jako bitno i za naših 17 učenika koji uče slovački jezik i kulturu, međunarodni projekt pod nazivom Erasmus+ Ključna aktivnost 2: Strateška partnerstva između škola- “Zajedno u različitosti”. U sklopu posjete partnera u projektu i obilaska lokalnih kulturnih znamenitosti, sedmoro članova međunarodnog projektnog tima u srijedu 18. listopada 2017. godine zajedno sa svojim domačinima iz škole, odvojilo je dovoljno vremena da detaljno razgledaju slovačko dvorište i kuću koju je predstavio predsjednik Matice Josip Krajči. Njihovi su komentari također vrlo afirmativni, poglavito što Matica slovačka Lipovljani vodi tijekom cijele godine programsku brigu o učenicima koji uče slovački jezik i kulturu, upoznajući ih kroz uključivanje van nastave sa svojim aktivnostima u društvu, pa tako i sa etno zbirkom u slovačkoj kući na kraju Željanske ulice u Lipovljanima.

Takav pristup osigurava održivost svih projekata koji imaju izvorište u slovačkoj kulturnoj baštini lipovljanskog kraja. (jk)

 

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.