Ljetni programi i doživljaji na dvoru Slovačkog etno doma u Lipovljanima 07.07.2019.

Malo je tako ugodnih mjesta za ljetne doživljaje kao što je to dvorište Slovačkog etno doma. Još kad se tome doda marljivo pripremljen program onda je užitak svakom dobronamjernom posjetitelju i istinskom ljubitelju slovačke baštine i kulture općenito, zajamčen. Vrijedni su članovi Matice slovačke Lipovljani i ove godine pripremili trodnevni ljetni program u svome dvorištu. Bila je to prigoda prisjetiti se svih dragih preminulih članova Matice i njihovih obitelji na večernjoj misi u crkvi sv Josipa u Lipovljanima u petak 05. srpnja, a već u subotu su dvorište okupirali najmlađi članovi u programu koji smo nazvali Ljetna škola slovačkoga folklora i Radionice tradicijskih zanata.

Uz direktnu potporu Uradu pre Slovakov žijucich v zahraniči, Sisačko moslavačke županije i domaćih donatora radionice su vodili Marica Tisaj folklornu družinu, Vlado Turas radionicu starih zanata i Jozefina Hlupić tradicijske obrte vezenja i obrade tekstilnih predmeta. Dječja skupina je naš budući oslonac u njegovanju kulturnih tradicija i ovaj puta su na kraju priznanje za uspješno obavljene radionice dobili: Tamara Matejaš, Petra Turas, Hana Toth, Marijo Tisaj, Eric Tisaj, Vito Tisaj, Toni Hepner, Karlo Krajči, David Mokri, Roko Mokri, Matija Hepner, Ivan Turas, Klara Klišanin, Nikola Matejaš, Tena Matković i Ema Hlupić. Sve je završilo kriškom pizze i velikim huraaa, ulaskom u dvor sladoledara Mile iz slastičarne Korzo koja se iskazala, djeci najdražim vrstama sladoleda. U nedjelju je program za matičare počeo do podne dolaskom međunarodne povorke Po staza naših starih (o tome poseban članak). Nakon vrlo sparnog i vrućeg vremena, popodne su došle prave prolazne oluje, što nije omelo više od 70 vjernih i upornih članova Matice slovačke, pjevače i izvođače programa KUD Lipe, MPZ LIRE, Pjevačke skupine Češke besede Obce Lipovljani i na kraju i 20 gostiju iz Pohoda Po staza naših starih, da se svi nađu u slovačkom dvorištu, djelom pod velikim šatorom, u kući po sobama razgledavajući postavljene izložbe ručnih radova i dječjih radionica, do štaglja u kome je Franjo Pajrić iz Koljnofa (Mađarske) postavio dvije izložbe i održao kratke prezentacije o svom projektu. Postavljeno je u štaglju i veliko projekcijsko platno, na kojem su se vrtjele slike dosadašnjih slovačkih susreta. A da je to toliko važno Slovacima u Lipovljanima, potvrdili su svojim dolaskom i Vinko Krajči, uz sestru Melušku, najstariji živući stanovnik ovog dvora, te bračni par Jozef i Milka Piknova koji su kao i lani povratkom s mora obavezno navratili u vrijeme naših blagdana. Stoga je u uvodnom pozdravu, predsjednik Matice slovačke Lipovljani Josip Krajči pozdravio jednako toplo sve, od zamjenice načelnika Općine Lipovljani Ljiljane Tomić,  do Dragutina Pasarića koji je prigodnim riječima podsjetio na povijesni značaj Ćirila i Metoda za sve slavenske narode, uz poseban dodatak, natpis Matica slovačka Lipovljani na glagoljici koji je prvi puta predstavljen, zahvaljujući upornosti našeg počasnog predsjednika Ivana Hudeca i kreativnom doprinosu Vlatke Vidiček Dam, rođene u Lipovljanima. Ovaj lijepi događaj sa mnogo susreta, muzike, plesa i zabave potrajao je sve do kasnih sati, kada su iz ugodne atmosfere i raspoloženja stvorenog u Štaglju (tako ćemo ga od sada krstiti), sudionici pohoda Po staza naših starih morali nažalost radi sutrašnjeg programa otići na počinak u objekte Šumarskoga fakulteta na Opekama. Bio je to ove godine šesti puta obilježen blagdan sv. Ćirila i Metoda, najraznovrsniji program do sada i poticaj svim članovima i prijateljima Matice slovačke za ponovno druženje. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.