Matičari u kulturnoj misiji 27.5.2013.


 I ove je godine Matica slovačka Lipovljani organizirala gostovanje kulturnih djelatnika LIPE i LIRE u Austriji i Slovačkoj. Program u Bratislavi započeo je u subotu 25. svibnja 2013.g. dobrodošlicom veleposlanika Jakše Muljačića i opunomoćene ministrice Ankice Vlašić, a sve potpomognuto organizatorom i našim domaćinom predsjednikom Hrvatskog kulturnog saveza u Slovačkoj Radoslavom Jankovičem.  Nastavak je to 17 godišnje bogate suradnje sa Hrvatima koji žive u okolici Bratislave. No, ove smo godine korak dalje, preko u austrijskom Gradišću, u hrvatskom Bijelom Selu (Pama).

Na večernjem koncertu pred punom dvoranom, što austrijskih, što hrvatskih gledatelja, KUD Lipa i MPD Lira, izveli su nadahnuto sve što može raspoložiti iskrene i pjesmom i plesom ganute osjećaje ovih dragih ljudi, koji već punih 480 godina ovdje čuvaju hrvatsku riječ i kulturu. To najbolje zna glavni pokretač i voditelj ovakvih i sličnih događanja, župnik, glazbenik, dirigent, autor i sakupljač vrijedne hrvatske kulturne baštine, što bi tu na Gradišću rekli, „mr.Branko Kornfeind pelja i vježba Tamburicu Bijelo Selo na Hati“.

Nezaboravna večer, gdje su svi zajedno pjevali sve poznate hrvatske pjesme! Matica slovačka Lipovljani ovom je prigodom pokrenula inicijativu, da domaća društva u buduće predvođena Maticom hrvatskom Lipovljani, budu u osnovi partneri na ovakvoj međunarodnoj kulturnoj suradnji.

 

 

 Matičari i svi izvođači su u nedjelju bili po prvi puta u Čunovu, hrvatskom selu u Slovačkoj, uzevši učešće na hrvatskoj misi. Dočekali su nas predsjednik lokalnog društva Ive Maasz i Marija Broszová. Misa u prepunoj crkvici sv. Mihovila bila je pravo nadahnuće za popodnevni glavni nastup pjevačkog zbora u Devinskoj Novoj Vesi. Ovdje smo bili glavni gosti na XX.festivalu slovačke narodne pjesme. Pod vodstvom prof.Franje Rodića, Lira je izvela nekoliko slovačkih napjeva, pobravši simpatije domaće publike.  O tome govore i prispjele posebne pismene zahvale organizatora festivala Mgr Petera Kruga, predsjednika Matice slovačke Bratislava MO Devinska Nova Ves Juraja Strempeka i gradonačelnika Devinske Nove Vesi Milana Jambora.

Ovom je prigodom u Bratislavi vodstvo puta MS Lipovljani održalo i dva radna sastanka sa stručnim koreografima Mišom Stefanovičem iz DFS Hajenka&Jarabinka iz Bratislave (koji našim posredstvom gostuju jesenas u Kutini na Dječjem festivalu), te sa Mgr. Ľubomírom Macekom – predsjednikom Občianskeho združenia VTÁČNIČIARI iz Prievidze. Usput, dobili smo i dva nova para nošnji iz Hornienitranskoga kraja, a vrijedna umjetnička ruka krojačice Lenke Magdalene Vanove iz mjesta
Nitrianske pravno , dobiva nove narudžbe. Matica sa Lipom priprema novu slovačku koreografiju.

Ovaj put svojom potporom omogućili su Općina Lipovljani i Sisačko moslavačka županija, pa im se svi sudionici zahvaljuju. (mt)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.