Najmlađi majstori u ljetnim radionicama 07.07.2018.

Ovogodišnji program ljetnih radionica koje Matica slovačka Lipovljani organizira uz potporu Ureda za iseljene Slovake i Sisačko moslavačke županije okupio je 17 najmlađih matičara, što plesača iz folklornog društva LIPA, što školaraca koji inače uče slovački jezik i kulturu u mjesnoj osnovnoj školi. Mjesto događanja Slovačka etno kuća. Roditelji iz prikrajka motre što će se u stvari zbivati.

Uz dobru pripremu i organizaciju prvi su počeli sa ljetnom školom folklora mali plesači, izvevši pri tom zaboravljene plesove i kroz igru i slovačku pjesmu obnovili svoje znanje. Voditeljice su bile Ivana Toth i Marica Tisaj. U prostoru kuće već su čekale Jozefina Hlupić i Blaženka Krajči. Kako djeci približiti vještine izrade rukotvorina koncem, tkaninom, zlatovezom, štrikanjem, heklanjem i ostalim gotovo zaboravljenim ručnim radovima. Nije baka imala tremu, ali je unučicama morala obećati kod kuće nastavak nedovršenog malog dječjeg uratka. Svi su bili ponosni na male kreativne krpice i zamolili da to svakako ponesu doma. Prostor kuće je ipak ostao bogatiji za nekoliko početničkih i više vrijednih radova iskusnih vezilja. Majstor u drvu, Vlado Turas u štaglju je rasprostreo malu radionicu obrade drva, od korisnih predmeta poput kuhača, raznih drvenih sitnica do duboreza sa umjetničkom podlogom. Svi su na kraju bili jako zadovoljni i zajedničkom slikom u slovačkom dvorištu stvorili lijepi uvod za nedjeljni program svečanog obilježavanja blagdana sv.Cyrila i Metoda. Radionice su uspješno savladali slijedeći najmlađi članovi: Lucija Ćosić, Tena Matković, Nikolina Babić, Maria Belčić, Hana Toth, Nika Ožoga, Toni Hepner, Matija Hepner, David Mokri, Petra Klišanin, Klara Klišanin, Petra Turas, Ivan Turas, Stefani Dlouhi, Ema Hlupić, Mia Pavičić, Roko Mokri. Poslije male zakuske i okrijepe pićem, došao je i sladoledar u dvor i veselju nije bilo kraja. (jk)

 

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.