Noć muzeja održana u Slovačkoj etno kući  27.01.2023.

Članovi Matice s gostujućim sudionicima programa, uspješno su proveli Noć muzeja u Slovačkoj etno kući u Lipovljanima. Cjelovečernji program bio je organiziran u toploj i udobnoj stogodišnjoj slovačkoj nastambi. Za pripremu i program Upravni odbor Matice je zajedno sa članovima Vijeća slovačke manjine Općine Lipovljani napravio sve, da ova večer bude nezaboravan doživljaj za pedesetak posjetitelja koji su od 18 do 23 sata našli za sebe razlog večernjoj posjeti u Željanskoj 63.

Mora se napomenuti da je ovu manifestaciju po 18. puta organiziralo Hrvatsko muzejsko društvo, ove godine pod motom „Muzeji su važni“. Pored dobre organizacije ugodnih domaćina, nadahnuto predstavljanje dvije nove knjige imali su autori i urednici prof. Slavica Moslavac i Josip Krajči, a za dodatno iznenađenje pobrinule su se svojim nastupom članice KUD Banova Jaruga. Ponosno možemo reći da je lipovljanska Matica prošle godine objavila u suradnji sa Slovačkim kulturnim centrom iz Našica, slovačko izdanje stručne publikacije „Slovačka etno kuća s pogledom u prošlost“ („Slovenský etno dom s pohľadom do minulosti“), autorice prof. etnologije Slavice Moslavac iz Kutine, te dugo iščekivanu monografiju „25 godina Matice slovačke Lipovljani“, čiji je autor Josip Krajči predsjednik društva. Posebno je ove godine program večeri i noći obogatila reprezentativna skupina mladih članova Zajednice tehničke kulture iz Kutine i to dvije sekcije- Modelarski centar i Foto video klub. Slale su se netom otisnute razglednice i 3d-printali privjesci s otiskom kuće. Ugodno je bilo na kraju programa večeri prihvatiti od dugogodišnjeg člana ovog društva Vlade Turasa, na poklon svetu knjigu od 950 stranica, izdanu 1908.godine na češkom ili slovačkom, ali gotičkim pismom, koju je iz svoje obiteljske zbiirke (Turas-Pritula) darovao Matici. Na kraju, valja istaći da su članice Matice Ivana Klišanin, Maca Kostankijević, Marija Živković, Slađana Krajči, Anđelka Štelma i Ljiljana Bokor za ovu prigodu pripremile malu zakusku od toplih lepinja, peciva, buhtli s pekmezom i drugih kolača, Bilo je i žara uz vatru, pa su Zlatko Brnušak i Željko Čiž ponudi dodali domaće pečene kobasice.

Ovaj je program ostvaren uz potporu Savjeta za nacionalne manjine RH, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, te privatnih donatora. Velika hvala svim posjetiteljima, članovima i sudionicima nezaboravne Noći muzeja u Slovačkoj etno kući u Lipovljanima! (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.