Novo dvojezično izdanje fotomonografije 05.12.2020.

Pod kraj ove neobične i turbulentne godine, Savez Slovaka i Matica slovačka Lipovljani izdali su drugo prošireno dvojezično izdanje  fotomonografije pod nazivom „Lipovljanski svjetlopis / Lipovljanske fotografie 1910-1920. godine, autora Ivana Hudeca i Josipa Krajčija. Dokaz je to da je urednička ekipa odgovorila zahtjevu vremena, jer je prvo izdanje iz 2012. godine davno nestalo, a dodatnim istraživačkim radom arhive zatečene u Slovačkoj etno kući, pojavila se jedna potpuno nova cjelina, koju je urednik i ovog izdanja prof. Dragutin Pasarić s razlogom nazvao Lipovljanski zvukopis.

Ne mala je to zbirka 25 starih gramofonskih šelak ploča sa 78 okretaja u minuti na mehaničkom gramofonu s onim simpatičnim velikim zvučnim uhom. Razdoblje izdanja seže od 1926. do 1941. godine a zatim dio od 1950. pa do 1957. Zanimljivi su izdavači ploča s ovih prostora Odeon i zagrebačka tvrtka Edison Bel Penkala, a iz tadašnje Čehoslovačke jedina gramofonska kuća Supraphon. Tako je drugo izdanje fotomonografije o lipovljanskim crno bijelim negativima na staklu obogaćeno „Lipovljanskim zvukopisom“ s gramofonske igle. Na ovom su izdanju, pored urednika Dragutina Pasarića i spomenutih autora, svoj doprinos dali dr.sc. Sandra Kralj Vukšić prijevodom na slovački i višejezičnim sažecima, te lektorica za hrvatski jezik prof. Diana Ivančan i lektorica za slovački jezik Mgr. Mária Baková. Likovno i grafičko oblikovanje je uradio Domagoj Pasarić. Izdanje je financirano uz potporu Savjeta za nacionalne manjine RH i privatnih donatora. Kao i sva naša druga izdanja i ovu knjigu možete dohvatiti i prelistati na ovoj našoj internet stranici (slijeva) ili klikom ovdje  . (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.