Stručni izlet u Češku i Slovačku 29.6.2010.

Članovi MS Lipovljani i njihovi prijatelji koncem su  lipnja organizirali trodnevni put u Češku i Slovačku Tragom naših predaka. Pripremu izleta su pomogli Društvo hrvatsko-slovačkog prijateljstva iz Zagreba, centrala Matice slovačke, Veleposlanstvo RH u Bratislavi, te naš vrijedni član Tomislav Horvat. Ove su nam se godine na put pridružili i čelnici ukrajinske i češke manjine iz Lipovljana, Roman Ovad, Mirko Fedak i Mirko Knjižek, koji je i naš član.

Prvi dan i prvi posjet Brnu i Slavkovu (Austerliz, bitka tri cara). Nakon obilaska dvorca i poprišta povijesnih bitki- razgled Brna. No, čekala nas je i Mgr Judit Guštafikova, predsjednica zajednice tamošnjih Slovaka (Obec Slovakov v Brne).  Dogovoreni susret smo iskoristili kako bi se međusobno bolje upoznali i razmijenili iskustva u radu. Obilazak centra grada Brna uz vodiča je brzo završio. (slike)

Slijedi put natrag do Bratislave. Dok su ostali članovi imali turistički razgled  starog grada i centra, uže vodstvo MS Lipovljani je sa g. Zlatkom Heršakom požurilo u Veleposlanstvo RH, jer  Slovački PEN centrum i Veleposlanstvo RH organizirali su Prezentaciju Hrvatskog PEN centra. Bila je to, sa slovačkog prevedena knjiga, autora Gustava Murina “Kako je malen ovaj svijet”. Moderator je bio ugledni prevoditelj i izdavač, akademik Jan Janković, a sa hrvatske su strane učestvovali Nadežda Čačinović, predsjednica i Zvonko Maković, potpredsjednik PEN centra. (slike)

Drugi dan puta započeo je obilaskom  grada Trenčina, središta Trenčianskog samospravnog kraja. Predsjednica ovdašnje Matice slovačke PhDr. Marta Halečkova dočekala nas je sa svojim suradnicama i pokazala prvo bogato opremljenu knjižnicu, a zatim u razgovoru, kojem su prisustvovali članovi upravnog odbora MS Lipovljani i Zlatko Heršak, predsjednik Društva hrvatsko-slovačkog prijateljstva, dogovoren je mogući poziv za njihov međunarodni susret mladih slikara i literata, što se svake godine ljeti održava upravo u Trenčinu. (slike)

U povratku iz Trenčina prema Bratislavi, zanimala nas je slovačka majolika, te smo radi toga skrenuli u malo mjesto Pezinok. Došli smo najavljeni u goste pravim majstorima izrade glinene ili bolje rečeno, keramičke narodne rukotvorine. Renata Harmysova vlasnica umjetničke radione spremno nam je pokazala sve faze nastajanja fascinantnih keramičkih upotrebnih i ukrasnih predmeta urešenih narodnim motivima. Svi su proizvodi izlazno certificirani, a radi uporabe neškodljivih materijala i boja, mogu se rabiti u kućanstvu. (slike)

Nedaleko od Pezinoka je i Sväty Jur, malo mjesto sa velikim vinorodnim zaleđem u pobrežju Karpata. Vlasnik objekta Ivan “zatočio” nas je u nekadašnji zatvorski podrum sada interijerom uređen kao ugodna kušaona reprezentativnih vinskih sorti ovoga rajona. (slike)

No, večer smo odlučili provesti u Chorvatskom Grobu kod naših dugogodišnjih dobrih prijatelja. Ostat će većini gostiju zapamćeno ovo  hrvatsko selo, jer u mjesnoj se školi blagovalo i slavilo 90 godina života njihova sumještanina i velikog patera Ferdinanda Takača. Najaktivniji je pripadnik hrvatske autohtone manjine u Slovačkoj, ugledni intelektualac, jezikoslovac i publicist sa preko dvadeset izvornih i više od trideset prevedenih monografija, stručnih i znanstvenih radova. Veliki Hrvatsko-slovački rječnik i Slovačko-hrvatski rječnik njegova su kapitalna leksikografska djela na 708 stranica sa oko 50.000 riječi i natuknica. Bila nam je čast provesti večer sa takvim čovjekom. Pjevački ansambl Hrvatanka i najmlađa skupina Grbarčieta  folklornim su izvedbama oraspoložili prepunu salu. Na kraju večeri kratak pozdrav sa vrijednom predsjednicom HKD Evom Markovom, jer u jutro se ponovo vidimo na nedjeljnoj misi na hrvatskom jeziku (chorvatska sväta omša).   (slike)

Posjeta Devinu i Devinskoj Novoj Vesi je ponovo dolazak u goste starim prijateljima. Predsjednik MO MS DNV Jan Žatko sa suradnicima već nas je čekao u Devinskoj Novoj Vesi ispred Muzeja kulture Hrvata u Slovačkoj. Mi zajedno nastavljamo oživotvorenje prošlogodišnjeg memoranduma o regionalnoj kulturnoj suradnji. Nakon obilska muzeja i starog grada Devin, šetnjom uz Moravu i Dunav, došlo se i do objeda na riječnoj izletničkoj terasi . Sa ugodnim domaćinima Janom Žatkom, Irenkom Olgyaovom i Milanom Jeckom,  dogovoreno je moguće gostovanje folklornih i pjevačkih skupina iz DNV u Hrvatskoj, a predsjednica KUD LIPA Marica Tisaj je predložila i suradnju sa sličnim folklornim skupinama sa Jadrana. (slike)

Poslije svega, povratak nakon raznovrsnog programa i trodnevnog puta, bio je popraćen jedinstvenim osjećajem svih učesnika, da ovakva putovanja obogaćuju i oplemenjuju svakog tko želi i voli susretati dobre ljude i stare prijatelje. (JK)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.