Svečano za 95. obljetnicu osnutka Československe besede Lipovljani 24.11.2018.

Pred više od stotinu članova Matice slovačke Lipovljani i Češke besede općine Lipovljani, obilježen je u subotu 24. studenog 2018. vrijedan jubilej-95. obljetnica od osnutka Československe besede Lipovljani, tada zajedničkog kulturnog društva. Pored uvaženih gostiju, predsjednice Saveza Čeha u RH Ana-Marije Štruml-Tuček i načelnika općine Lipovljani Nikole Horvata, koji su uputili čestitke i pozdravili slavljenike, svečanoj su akademiji nazočili i svi drugi predstavnici kulturnog i manjinskog života u Lipovljanima.

Početak programa je bio u znaku tri himne, hrvatske, češke i slovačke, a izvedbom je domaćeg zbora Lira dirigirao  prof Franjo Rodić. Prigodni pozdravni govori predsjednika dviju udruga imali su i dodatnu poveznicu s okruglim obljetnicama: 100 godina od uspostave prve Čehoslovačke države tada zajedničke domovine ovih manjina, a punih je 50 godina od tzv. „Praškog proljeća“ 1968. i konačno, 25. godina od uspostava Češke i Slovačke kao dviju odvojenih državnih zajednica. Za taj povijesni podsjet, Veleposlanstvo Slovačke republike u Zagrebu ustupilo je prigodnu foto izložbu, postavljenu u svečano uređenoj dvorani.

Programom koji je slijedio, dominirali su mladi izvođači češkog i slovačkog folklora iz obiju udruga, a pored odraslih Lipaša, najmlađi članovi Lipe nastupili su po prvi puta s nekoliko slovačkih vedrih pjesmica i igara. Djeca koja uče slovački jezik i kulturu u osnovnoj školi, izveli su slovački recital. No, isto tako je pozornost bila usmjerena prema najstarijim članovima obiju udruga, jer su o povijesnom tijeku nekad zajedničkog društva Československe besede Lipovljani vrlo opsežno govorili svoja sjećanja, Ivan Hudec, prvi predsjednik Matice slovačke Lipovljani i Mirko Knjižek, također bivši dugogodišnji predsjednik Češke besede općine Lipovljani. Pomogao im je na kraju svojim dojmovima zaokružiti ovu nadasve kulturno povijesnu temu, prof. Dragutin Pasarić predsjednik Ogranka Matice hrvatske iz Kutine, s kojim obje lipovljanske udruge imaju dugogodišnju plodonosnu suradnju. Posebno je bio dojmljiv Ivan Hudec u svome izlaganju, prisjetivši se pojedinih članova glumačke družine Ivice Žemlje, Katice Zaborski udane Perlić, Franje Zemana, zatim svirača violinista Mačkala Mijo i Julijus Zaborski, u tek osnovanom pjevačkom zboru LIPA (kasnije KUD) pjevali su Česi i Slovaci, spominje se  Ivan Štengl, te  dvije sestre pjevačice Anka Božik udana Horvat i Tonka Božik udana Ječmenica.

Bila je ovo prigoda da se nakon završetka svečanog programa razmjene stara sjećanja mlađih i manje mlađih mještana koji su radili i očuvali kulturni identitet lipovljanskih Slovaka i Čeha gotovo jedno stoljeće! Na kraju je sve zasladila prava slavljenička torta za sve, slastičarske radnje Korzo Lipovljani koju vodi obitelj Rušiti, a brojke 95 su uredno vraćene sa željom da dočekamo stotu! (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.