O nama

SlováciVLipovlianoch

MATICA SLOVAČKA LIPOVLJANI

Trg hrvatskih branitelja 3, 44322 Lipovljani

Ured Tel: 044 676-934 & 044 635-603

Kontakt osoba: Anđelka Štelma, financije i knjigovodstvo

Tel: +385 (0) 44 635 603

e-mail: racunovodstvo@lipovljani.hr

 

Josip Krajči- predsjednik

e-mail josip.krajci@gmail.com

Tel: +385 (0)98 462 427

 

Zlatko Štrban – dopredsjednik

e-mail zlatko.strban@gmail.com

Tel: +385 (0)91 8972 598

 

Matija Hepner – tajnik

e-mail hepnermata@gmail.com

Tel: +385 (0)92 3419- 263

 

Web stranica www.ms-lipovljani.hr

 

MS Lipovljani osnovana je 15.6.1996.g.uz svesrdnu pomoć Veleposlanstva SR u RH,
MS Zagreb, te Antuna Marka, Ivana Vincenta i nas Slovaka koji volimo Hrvatsku, ali smo ponosni na svoje slovačke korijene. Prvi predsjednik bio je Ivan Hudec.

Nepravedno bi bilo ne spomenuti da je u Lipovljanima od 1923.g. djelovala Československa beseda, a prva aktivnost bila je bogato opremljena kjižnica i sa slovačkim knjigama, što imamo i danas. 1932.g. počelo je izučavanje češkog i slovačkog jezika, a Slovaci su tek 1935.g. dobili slovačkog učitelja – Pavola Hegya,koji je radio do 1937.g. U njegovo vrijeme poznato je slovačko pučko kazalište ,a sam Hegy ostao je do II svjetskog rata najznačajniji i najpožrtvovniji kulturno prosvjetni djelatnik. 1939.g. škola na češkom i slovačkom jeziku postala je paralelnom državnom školom, a imali smo i limenu glazbu.

Istim i još većim žarom slovačku školu nakon Hegya vodila je L’udmila Shejbalova udana za Slovaka Kolejaka , sve dok 1941.g. nije škola zakonom prestala raditi. Škola ponovo radi od 15.2.1946. g. , ali sada samo slovačka škola. Do 1951.g. školu i vrlo široko kulturn djelovanje sve do 1951.g. vodila je L’udmila Kolejakova , a od 1951.-1954.g.školu vodi Štefania Chytilova, a do 1957.g., kada se rad škole ugasio još su radili učitelji Terezia Žilaji i Ondrej Jakuš. Od 1957.g. sve do 9. 10. 2006.g. u školi se nije učio slovački jezik , a baš u vrijeme obilježavanja 10.godišnjice rada MS , petnaestak učenika njeguje slovački jezik pri O.Š.
Josip Kozarac po modelu C, a učiteljica je Željka Uzel iz Međurića.

Sve folklorne manifestacije za MS uspješno odrađuje KUD Lipa, osnovana 1924.g.,
a PZ Lira ,osnovan 1997. g.uspješno predstavlja MS na svim manifestacijama diljem Hrvatske, Slovačke , Italije…. I u KUD-u Lipa i u PZ-u Lira djeluju od osnivanja do danas i Slovaci. KUD Lipa vodi predsjednica Marica Tisajova sa više koreografa , a PZ Liru vodi prof. Franjo Rodić, a predsjednik PZ Lira je Franjo Vlahović . Sve pjesme pjevaju četveroglasno, a uz narodne njeguju i duhovne slovačke pjesme.

U MS Lipovljani uspješno djeluje likovna sekcija na čelu sa slikaricom -amaterkom
Ljubicom Kozina, rođ. Zaborsky, a za Prameň redovito piše prvi predsjednik – Ivan Hudec, koji vodi i literarnu sekciju .

Povodom 123.godišnjice doseljavanja Slovaka u Lipovljane i 10. godišnjice rada MS
Savez Slovaka u RH i MS Lipovljani izdali smo monografiju dvaju autora – Ivana Hudeca
i Andrije Kurica pod naslovom ” Slovaci u Lipovljanima “.

Do sada su nas ugodno iznenadili ugledni Slovaci koji su se učlanili u MS, a ističem
dvojicu : Drago Rubala sa Narodnog radija i Tomislava Horvata, danas na položaju
direktora marketinga Podravka Internacional s.r.o. Bratislava.

U naših 10 godina rada posjetili su nas uglednici RS i RH; Matuš Kučera sa suprugom , Julius Lorincz, Jan Petrik, Svätopluk Zeman, Jozef Markuš, Stanislav Bajanjik, Đuro Deželić, Drahomira Pechočiakova , Jozef Nemčović, saborske zastupnice Zdenka Čuhnilova i Ivanka Roksandić, Dragutin Pasarić, županijski i općinski uglednici i mnogi drugi, osobito matičari.
Posebno ističem tri najbolja nastupa iz Slovačke i Moravske koji su održani u Lipovljanima, a to su : Komediky Brno, Narodni orkestar Radio Bratislava sa maestrom Dudikom i gospodinom Dobrikom, a 2006.g. program su nam izveli puhački orkestar Maguranka iz Kanianke i heligonkarka iz Terchove. Kod nas je gostovalo i kazalište lutaka Bimbonka iz Dunajske Lužnej i Chorvatanka iz Chorvatskog Groba.

Pomoć za rad dobivamo temeljem dobrih programa od Savjeta za nacionalne manjine RH,
Županije sisačko-moslavačke, Općine Lipovljani, a 2006.g. po prvi put smo dobili financijsku potporu iz Slovačke – USZZ za izdavanje monografije.

Vlastiti prostor za rad ne mamo, ali naše aktivnosti su dobro planirane, te uvijek na vrijeme rezerviramo prostor u Domu kulture, a Općina nam uvijek daje bez naknade.
Imamo velike planove, osobito u očuvanju starina koje još ljubomorno čuvaju Slovaci, željeli bi smo imati jednu bogatu etno zbirku, ali i prostor za rad. Naime, želimo otkupiti staru slovačku kuću sa sjenikom, gdje bismo izložili slovačke starine, a najviše ih posjeduje naš ugledni član Vinko Krajči, na čemu već duže radimo i planiramo.

Povodom 10.godišnjice rada MS počeli smo suradnju sa MH Kutina i MH Novska, a od te suradnje očekujemo još bolje rezultate rada MS Lipovljani. Do sada smo imali 9 uspješnih putovanja u Slovačku pod nazivom: “Tragovima naših korijena”, a i ovom aktivnošću želimo nastaviti i dalje, jer vidimo rezultate u susretanju s rođacima u Slovačkoj , kao i u dolascima naših rođaka u Lipovljane.MS Lipovljani visokom ocjenom ocjenjuje rad Saveza Slovaka u RH sa sjedištem u Našicama, posebno školstvo i ekspanziju posljednjih nekoliko godina izdavačke djelatnosti.

Ivan Hudec

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.