Matičari u programima za Dan Općine  u Lipovljanima 19.03.2024.

U nekoliko blagdanskih dana, Lipovljani su i ove godine dostojno obilježili svoje značajne svetke, Dan župe i zaštitnika sv.Josipa, ujedno i Dan Općine Lipovljani, te u ovoj prigodi, 10. Dane Josipa Kozarca u Lipovljanima. Velike zasluge za jubilarni znanstveno -stručni skup, idu Josipu Krajčiju, pokretaču i dosadašnjem predsjedniku Odbora za obilježavanje Dana Josipa Kozarca u Lipovljanima.  Ovogodišnji program pod nazivom “Slavonska šuma u izazovima klimatskih promjena“ okupio je već u petak 15.ožujka, predstavnike dva hrvatska sveučilišta, tri fakulteta, HAZU-Centra za znanstveni rad u Vinkovcima, Hrvatskih šuma, Parka prirode Lonjsko Polje i Hrvatskog šumarskog instituta.

Nakon prigodne sadnje klonirane Gubčeve lipe kod Osnovne škole „Josipa Kozarca“ u Lipovljanima, otvorena je izložba „Šuma okom šumara“, a zatim je znanstveno-stručni skup nastavljen u dvorani Narodne knjižnice i čitaonice Lipovljani. Svu pripremu i organizaciju prostora za ovaj skup iznijela je vrlo uspješno voditeljica knjižnice i čitaonice Marita Štelma. Vrijedno je dodati, da je akademik Igor Anić sa suradnicom Anicom Bilić na kraju skupa predstavio kapitalno djelo u izdanju HAZU- “Šumarski radovi Josipa Kozarca“.

U nedjelju, 17. ožujka, u organizaciji općinske Turističke zajednice u ranim popodnevnim satima, održan je u centralnom parku dugo očekivani Uskrsni sajam. Naše članice Anđelka Štelma, Slađana Krajči, Sonja Mokri i Marija Živković, predstavile su se na štandu Matice sa prigodnim rukotvorinama, prikupivši najveći do sada iznos donacija naših posjetitelja. Naravno, bilo je tu i paketića kolača, vrhunskih „mazanki“, pokoja borovička, pivo i druženje s mještanima po prekrasnom vremenu.  Ovaj sajam je posjetio naš saborski zastupnik Vladimir Bilek, koji se zadržao u razgovoru sa predstavnicima Češke besede i Matice slovačke Lipovljani, te dobio zvaničnu potporu za svoju kandidaturu na idućim parlamentarnim izborima. Kasnije po podne, sajam i naš štand  obišao je i Predsjednik RH Zoran Milanović.

U utorak, 19. 03.2024.g., na samo Josipovo, nakon velike mise u crkvi sv. Josipa, koju je vodio požeški biskup Antun Škvorčević, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Lipovljani, a između gostiju i uzvanika, ovom je prigodom Marin Piletić, Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, čestitajući općinski blagdan, nagovijestio skoru realizaciju novog dječjeg vrtića u Lipovljanima. U svečanom djelu programa, nastupio je naš mješoviti pjevački zbor Lira. 

Matica slovačka Lipovljani se i ovom prigodom predstavila s raznovrsnim afinitetima i osobnostima svojih članova, te tako potvrdila sigurnu i održivu strukturu svojeg članstva. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.