Međunarodni dan muzeja i u Slovačkoj etno kući 18.05.2024.

Članovi Matice slovačke Lipovljani obilježili su ovaj dan u subotu 18. svibnja susretom i danima otvorenih vrata za sve posjetitelje i goste Slovačke etno kuće u Željanskoj 63 u Lipovljanima. Međunarodni odbor za muzeje (ICOM) ovogodišnjom temom Međunarodnog dana muzeja „Muzeji za edukaciju i istraživanje“ želi istaknuti značaj muzeja kao dinamičnih obrazovnih ustanova koje gaje i potiču učenje, otkrivanje i razumijevanje.

Naša ovogodišnja autorica programa je Marita Štelma, mag.bibl. i museol.   U tu je svrhu Matica slovačka Lipovljani organizirala  sljedeće aktivnosti:  

Tematska izložba slika koja publici daju uvid u očuvanje i interpretaciju bogate materijalne i nematerijalne baštine slovačke kulture

Vođeni obilasci Slovačke etno kuće i dvorišnih objekata

Digitalna inicijativa – Virtualna šetnja Slovačkom etno kućom dostupna na web stranicama Matice slovačke Lipovljani i s pomoću skeniranja QR koda.

Ujedno smo svim kolegama, muzealcima, suradnicima i prijateljima muzeja čestitali Međunarodni dan muzeja.

Ugodnu subotnju šetnju kroz postojeći i novi postav, na kraju smo zaključili u dvorištu Slovačke etno kuće u Željanskoj ulici uz prigodnu zakusku. Bio je to samo jedan u nizu brojnih programa, koji se tijekom godine odvijaju u našem malom slovačkom baštinskom muzeju, na koji su svi članovi Matice slovačke Lipovljani izuzetno ponosni. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.