U dvoru Slovačke etno kuće radno 30.04.2024.

Članovi Matice slovačke Lipovljani i ove godine u nekoliko radnih akcija nastavljaju svoj brižni odnos prema naslijeđenoj baštini. Zaštićena etnografska zbirka sa preko 250 inventarnih predmeta, ove će godine obilježiti pravi jubilej- stota je obljetnica otkako je u Željanskoj ulici sagrađen mali obiteljski kućerak koji je dugi niz godina bio dom za sedmeročlanu obitelj slovačkih doseljenika.

Sada je to muzejski prostor u vlasništvu Matice, o kojem preko 15 godina, brigu vode lipovljanski matičari. Tako je ove godine radna aktivnost započela postavljanjem drvene replike starog svinjca s kokošinjcem, a prostor dvorišta redovito uređuju i brinu o njemu pored domara i vrijedne članice Matice: Anđelka Štelma, Slađana Krajči, Mirjana Pujić, Sonja Mokri i Marija Živković.  Radnom akcijom u subotu, 27. travnja 2024. vrijedne su ruke prionule čišćenju okoliša, sadnji cvijeća i spremanju kuće s presvlačenjem posteljine. Slijede uskoro novi programi u ovome očuvanom ambijentu, koji s ponosom Matica slovačka Lipovljani prezentira posjetiteljima tijekom cijele godine. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.