U Jakšiću na 37. smotri slovackog folklora u RH 8.6.2019

Najvažniji nastup ove smo godine imali na 37. smotri ili festivalu u Jakšiću, gdje je folklorno umjeće prikazalo 12 matica iz cijele Hrvatske. Maticu slovačku Lipovljani i ovaj su puta predstavili plesači, pjevači i tamburaši KUD Lipa. U bogatom programu na pozornici kod mjesne škole, Lipaši su nastupili osmi po redu, ali ne i kvaliteti.

Pred uglednim gostima, gledateljima i sudionicima programa izveli su koreografiju Stracila ja bandzeru i Žala ja travičku, uhodane i tamburaški vrlo dobro popraćene od naših izvođača. Smotri je nazočilo nekoliko uglednih gostiju iz društvenog i političkog života,  a program je pozdravnim govorom otvorio Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu. Pokrovitelji ove velike manifestacije su kao i uvijek, Savjet za nacionalne manjine RH, Urad pre Slovakov žijucich v zahraniči, a pridružili su im se i Požeško slavonska županija i domaća Općina Jakšić. Ovom su se prigodom također u neformalnom susretu nakon programa našli brojni poznanici i prijatelji članovi društava iz cijele Hrvatske. Idući susret Slovaka je festival pjevačkih zborova na razini Saveza „Ked sa ruža rozvijala“  9. studenog u Markovcu Našičkome. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.