Aktivnosti matičara u rujnu 2014 05.10.2014

Tijekom mjeseca rujna nastavljen je planom predviđen dio aktivnosti matičara.

Prvi je bio nastup predstavnika Matice slovačke Lipovljani na turističkoj manifestaciji “Kriški oblizeki”. U suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Lipovljani, tri naše manjinske udruge pripremile su zajednički nastup na ovom hvalevrijednom događanju. Sa obiljem slastica, ukrasnih predmeta za štandove, prospektima i vlastitim izdanjima, predstavili su Maticu slovačku Lipovljane Ivan Hudec, Marica Tisaj, Anđelka Štelma, Milka i Zlatko Štrban.

sl uz naslov

Nije nedostajalo interesa posjetitelja, a snimljena je i prikazana na TV Mreži opširnija reportaža. Ovaj je projekt organizirao i uspješno realizirao zamjenik načelnika Općine Tomislav Lukšić

Sl 1

Sl 2

sl 3

Početkom školske nastave počinje u OŠ Josipa Kozarca i učenje slovačkog jezika i kulture. U toj je prigodi predsjednik Matice Josip Krajči sa tajnicom Maricom Tisaj posjetio školu, pozdravivši ravnateljicu Mirjanu Faltis, profesoricu Jelenu Dejanović, koja i ove godine predaje za devetoro učenika ovaj predmet. U vedroj atmosferi devetoro učenika je dobilo male poklone i poziv da u sklopu nastave posjete i slovačku etno kuću u Željanskoj ulici. U šk.g.2014/2015. slovački jezik uče: Martin Hrmo, Fric Kuharić, Andreja Mirković, Ivan Turas, Karlo Krajči, David Mokri, Petra Turas, Jelena Hrmo i Marta Štrban.

sl 4

sl 5

Kao i svake godine početkom rujna, Veleposlanstvo Slovačke republike poziva dio uglednika na obilježavanje svojeg Dana ustava. Ove je godine delegacija iz Lipovljana bila posebno naglašena i radi vrlo uspješno realizirane aktivnosti “Slovačka zemlja partner Lipovljanskih susreta 2014”. Veleposlanik Juraj Priputen je sa svojim suradnicima biranim riječima zahvalio na ukazanom povjerenju i mogućnosti koju je Slovačka ove godine dobila. Na ovome prijemu su u ime Općine nazočili načelnik Mario Ribar, zamjenik načelnika Tomislav Lukšić, iz Organizacijskog odbora LS Franjo Capan, a Maticu slovačku Lipovljani je zastupao Josip Krajči, ujedno i potpredsjednik Saveza Slovaka RH.(mt)

sl 7

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.