Gostovali mladi Slovaci iz Bratislave 7.5.2012.


Nakon što su nastupili na netom održanom Dječjem folklornom festivalu Slovaka u Hrvatskoj (18.detská folklórna prehliadka Slovákov v Chorvátsku), mladi članovi ansambla Detský folklórny súbor Hájenka a Detská ľudová hudba Jarabinka iz Bratislave, bili su gosti MS Lipovljani. U ponedjeljak, 07.05.2012. u dopodnevnim satima, drage su goste u centru ispred Općine dočekali predstavnici Matice Josip Krajči, Branko Vincent, Vlado Turas i Anđelka Štelma. Na prijemu koji je za njih priredio načelnik Općine Lipovljani Mario Ribar, pored razmjene poklona i suvenira, sviralo se i pjevalo na slovački način.

 

Oduševljeni gostoprimstvom, požurili su do Osnovne škole Josipa Kozarca, gdje su ih čekali vršnjaci na čelu sa ravnateljicom Mirjanom Faltis i njenim vrijednim suradnicima. Kako se jedni drugima predstaviti? Pa u nošnje i pjesmom i plesom. Pedesetak izvođača sa svake strane stvorilo je prijatnu atmosferu, u kojoj je ručak bio poželjan, jer, ide se popodne u Park Prirode Lonjsko Polje. Susretljivi voditelj i domaćin tamo je bio Edo Bogović, koji je uz kvalitetnu video prezentaciju približio mladim stranim gostima sve informacije o ambijentu i očuvanom okolišu u ovome parku.

Večernji je program bio rezerviran za zajedničko zabavno međusobno druženje. Prvo su se svi gosti upoznali ponaosob sa svojim domaćinima kod kojih će biti smješteni, a zatim je spontani program povela skupina Hajenka uz pratnju slovačkih narodnih glazbala grupe Jarabinka. Bilo je vrlo dopadljivo nakon toga, promatrati kako su članice plesne grupe Iskrice održale javnu probu iz svog bogatog repertoara. Cilj je postignut. Djeca su počela međusobno razgovarati, a ples je trajao dugo iza večere. Za to vrijeme, predstavnici domaćina Matice slovačke, predsjednik i dopredsjednik Josip Krajči i Branko Vincent, zajedno sa ravnateljicom Osnovne škole Mirjanom Faltis i nastavnicom Melitom Lenička, koja je i predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Lipovljanima, upriličili su formalni razgovor, sa vodstvom društva iz Bratislave, a po potrebi je jezičnu pomoć dala i Željka Biro (Uzel),naša bivša nastavnica slovačkog, sada u Međuriću i Banovoj Jarugi. Tema o budućoj suradnji, prvenstveno naše škole sa Zakladnom školom Tupolevova 20 Bratislava, bila je na obostrano zadovoljstvo inicirana jednim pismom koje je ravnateljica škole Mirjana Faltis predala predstavnici bratislavske škole Tani Šiškovoj. Voditelj ansambla i koreograf Mišo Štefanović također je izrazio spremnost za suradnju sa Lipom i Lirom na muzičkim i plesnim slovačkim dječjim programima, kojih imaju više od dvadesetak.

Novi prijatelji i domaćini odveli su svoje male goste kući na noćenje, a sutradan je grupa iz Bratislave, puna lijepih dojmova i novih adresa, autobusom ispred škole još jednom pozdravila i krenula nazad u Slovačku. Svi smo bogatiji za jedan novi susret sa iskrenim željama da se ponovo vidimo. Ova djeca to svakako zaslužuju svojim nastupom, ponašanjem, dobrotom i nadasve, otvorenog poziva za Bratislavu.

Posebna zahvalnost svim roditeljima, čija su djeca ugostila mlade Slovake i pružila im toplu dobrodošlicu u vlastitom domu.(mt) (slike…)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.