Koncertima i lijepim običajem završen glazbeni dio protekle godine 11.01.2016.

Da je Matica slovačka Lipovljani uvijek uz potporu Lipe i Lire imala lijep i nadahnut koncertni završetak godine, potvrđeno je i u ovom proteklom adventskom i božićnom razdoblju. Svoj doprinos matičari su tijekom prosinca prvo dali obilježavanju 20-godišnjice rada Matice slovačke Zagreb, gdje su na poziv zajedno sa MS Međurić, svojim nastupom u novim krojevima članovi pjevačkog zbora LIRA, te LIPINA pjevačka i glazbena skupina izveli bogat i raznovrstan prigodni splet predbožićnih slovačkih i hrvatskih napjeva.

Sl uz naslov

Osim zagrebačkim matičarima, posebna zahvalnost ide suorganizatorima ovog događanja, Društvu hrvatsko-slovačkog prijateljstva iz Zagreba, te Predstavniku slovačke nacionalne manjine Grada Zagreba gospodinu Zlatku Jevaku. Ovu je svečanu prigodu u Češkom domu u Zagrebu popratila u ime Veleposlanstva Slovačke republike konzulica gospođa Iveta Mesiarikova.

Kon zg1

Kon zg2

Kon zg3

Kon zg4

U domaćim Lipovljanima drugi dan Božića, opet slovačka pjesma u crkvi sv. Josipa na velikom svečanom večernjem  koncertu Lipe, Lire, Karpata i Lepeza, a na kraju “Tihu noć…” pjeva zajedno preko 50 sudionika, strofa na ukrajinskom, češkom, slovačkom, pa hrvatskom jeziku! U crkvenom puku je i ovom prigodom bilo onih koji su ponijeti pjesmom i sami zapjevali.

KLip1

KLip2

KLip3

Božićni ciklus je po već tradicionalnom pozivu Predstavnice poljske nacionalne manjine Grada Zagreba završila LIRA slovačkim duhovnim napjevima na koncertu u zagrebačkoj katedrali, gostujući ponovo zajedno sa ukrajinskim i češkim pjevačima također iz Lipovljana. Može se slobodno reći da domaće manjinske udruge vrlo savjesno i nadasve od srca daju svoj doprinos duhovnom ozračju Božića, kako u Lipovljanima tako i ovom prigodom u Zagrebu. (jk)

ZG kat1

ZG Kat2

ZG Kat3

ZG Kat4

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.