Lipovljanski susreti 2013 i Slovaci 26.8.2013

OTVORENA SLOVAČKA ETNO KUĆA

– Svečanom činu prisustvovali mnogi uvaženi gosti
– Lijepo je pod vlastitim krovom čuvati baštinu predaka

Lipovljani  s 13  nacionalnih manjina  predstavljaju „Europu u malom“. To svjedoče unazad četiri godine obnovljeni „Lipovljanski susreti“. Ove godine od 23. do 25. kolovoza pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića.

Osobno otvorio ih  je  riječima: Zajednički život je nešto najvrjednije što možemo ponuditi. Među pokroviteljima bili  su i Hrvatski sabor, te županica  sisačko-moslavačka Marina Lovrić Merzel.  Tematski bili su  posvećeni nacionalnim manjinama u uvjetima ulaska Hrvatske u EU. Lipovljani su  primjer,  da Hrvatska nedvojbeno ima ustavno i zakonski, ali i u praksi, vrlo razvijen sustav  vrijednosti poštivanja  nasljeđa svojih građana. Najveća vrijednost je, ne  suživot, već istinski život unutar prostora čijeg  su pripadnici nacionalnih manjina državljani. To su  na Okruglom stolu  naglasili  Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine,  mr. sc. Branko Sočanac, ravnatelj Ureda za ljudska i prava nacionalnih manjina Vlade RH  i dr. sc. Antonija Petričušić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.  U tomu je posebno naglašen odnos i veza  manjina s matičnom državom. Lipovljani sa tri organizirane udruge manjina: slovačkom, češkom i ukrajinskom, upravo imaju sve te elemente. Oni nude i projekte regionalne suradnje unutar europskog prostora sa domovinama svojih predaka.

 Može se reći, praktična potvrda izgovorenog na stručnom skupu  bilo je otvorenje Slovačke etno kuće. Revitalizirana je u minulih pet godina, prije svega vlastitim angažiranjem mjesnih Slovaka, sredstvima hrvatske i slovačke države, Županije Sisačko-moslavačke i Općine Lipovljani. Riječ je o prvom objektu koji u tom dijelu čuva baštinu jedne nacionalne manjine, naglasio je predsjednik lipovljanske Matice slovačke Josip Krajči. Ponos je izrekao i načelnik Općine Lipovljani Mario Ribar. Osobitim događaj je označio zamjenik županice SMŽ Zdenko Vahovec. I sam kao pripadnik jedne od manjina, projekt je stavio kao zorni primjer drugima. Nakon bogatog programa zajednički su  je otvorili: Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu, zamjenik županice sisačko-moslavačke  Zdenko Vahovec i Igor Furdik, predsjednik Ureda za prekogranične Slovake u Vladi Republike Slovačke.

U svom nadahnutom govoru, g. Furdik je podsjetio da slovački narod baštini izgradnju mnogih gradova i domova, a nikada u povijesti njihova rušenja i ovaj je obnovom , iako prostorom malen, znakovit u tom nasljeđu. Pri tomu podsjetio je i na mnoge hrvatsko-slovačke veze, osobito u kulturi, ali i u nedavnoj politici.  Slovačka je prva ratificira Ugovor o pristupu Hrvatske EU, naglasio je, u posebno svečanom ugođaju kojega je pratio nastup lipovljanskog Mješovitog zbora „Lira“, SKUS-a “Ivan Brnjik Slovak” iz Jelisavca, ali i tonovi slovačkog nacionalnog instrumenta fujare, zaštićene baštine UNESCO-a, u izvedbi Marija Čika fujariste SKUS-a “Franjo Strapač” iz Markovca Našičkog. Razumljivo najoduševljeniji su bili lipovljanski Slovaci sa svojim dosadašnjim predsjednicima Ivanom Hudecom, Brankom Vincentom i Josipom Krajčijem. Za dio najstarijih članova nekada dvorište obitelji Krajči bilo je i podsjetnik na njihovo djetinjstvo.

 No za mnoge ne samo dvorište već i izložbeni prostor  Matice slovačke u lipovljanskom parku i folklorne izvedbe na središnjoj pozornici,  potvrdile su vitalnost Slovaka u čuvanju svih oblika života – od pisane riječi, plesa i svirke do gastronomske ponude. (dpasarić)

Više o tome još na stranicama:

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.