Noć muzeja peti puta u Slovačkoj etno kući 26.01.2024.

Uz brojne novosti za nacionalnu manifestaciju „Noć muzeja“, u petak 26. siječnja 2024. u Slovačkoj etno kući održan je vrlo zanimljiv i raznovrstan program, a ovogodišnji moto za sve sudionike je bio „ Muzeji i nova publika“.

Evo kako je na stranicama Hrvatskog muzejskog društva Marita Štelma, magistra bibliotekarstva i muzeologije, najavila ovogodišnji program: „Slovačka etno kuća ove će se godine odjenuti u indigo plavu, pustiti zvuke fujare na gramofonu i otplesati svoj slovački ples.
Slavica Moslavac uvest će nas u teorijski dio baštine i govoriti o predmetima koji se nalaze u Slovačkoj etno kući, ujedno predstavivši knjigu „Slovačka etno kuća sa pogledom u prošlost“. KUD LIPA uz slovačke plesove pokazat će vrste narodnih slovačkih nošnji. Etno kvizom znanja podsjetit ćemo se osnovnih informacija o Matici slovačkoj i etno kući. Oda „modrotlaču“ sastojat će se od teorijskog uvoda i praktičnog dijela, gdje će se posjetitelji okušati u izradi unikatnih radova na raznim podlogama.  Za kraj programa uvertira u glazbenu slovačku baštinu, zbora LIRA i reprodukcija starih slovačkih gramofonskih ploča.“

Cijelo je vrijeme bila dostupna u kući i dvorišnim objektima, sva pokretna i nepokretna slovačka etnografska baština, tako da je uz toplo ognjište, zagrijanu kuću, kuhano vino i domaće kolače, do ponoći malim slovačkim muzejskim prostorom prošlo ukupno 82 posjetitelja.

Dobrodošlicu u slovačkoj kući poželio je petu godinu za redom, predsjednik Matice Josip Krajči, istakavši da je ovo prvi  program lipovljanskih matičara u godini, kada će biti obilježena dva značajna jubileja: prvi je 140 godina od doseljavanja prvih slovačkih obitelji u lipovljanski kraj (obitelj Žemlja), a drugi je vezan na 100. obljetnicu izgradnje objekta u kojem se upravo nalazi Slovačka etno kuća. Te dvije priče tijekom godine će imati svoje posebno mjesto u radu Matice slovačke Lipovljani.

Nakon nadahnutog predstavljanja novog drugog proširenog izdanja knjige Slavice Moslavac „Slovačka etno kuća sa pogledom u prošlost“, članice KUD LIPA plijenile su pozornost svojim nastupom u nekoliko različitih slovačkih nošnji. Mlađe članice su po prvi puta gostovale u ovoj kući.

Etno kviz znanja okupio je desetak učenika viših razreda Osnovne škole Josipa Kozarca Lipovljani, a koji uče slovački jezik i kulturu po modelu C. Kviz je obuhvatio osnovne informacije i znanja o Slovačkoj etno kući i o slovačkoj kulturi. Autorica kviza Marita Štelma, pobjednici Luciji Ćosić je predala nagradu, a svi sudionici su dobili lijepo dizajnirana priznanja za sudjelovanje.

O poznatom slovačkom „modrotlaču“ uvodnu je prezentaciju imala voditeljica programa Marita Štelma, a zatim su gostujući članovi Zajednice tehničke kulture iz Kutine održali praktičnu radionicu pripreme i izrade „modrotlača“, koju je sa suradnicima vodila Marijana Kapetanović, predsjednica Foto video kluba Kutina. Mladi su iskazali zamjetan interes uključivši se u izradu predložaka za „modrotlač“ i s ponosom možemo reći da je to nova publika za suvremene muzejske programe. Inače, „modrotlač“ ili modrotisak je uvršten 2018. godine na UNESCO-v popis nematerijalne baštine, a Slovačka je jedna od nekoliko zemalja koje imaju modrotisak na tom popisu.

Kada su došli članovi mješovitog pjevačkog zbora Lira, u malom toplom domu razlegla se lagana smirujuća slovačka pjesma. Pod vodstvom Franje Rodića, zbor LIRA je izvođenjem desetak poznatih pjesama na slovačkom jeziku upotpunio ovu „Noć muzeja“.  Na kraju su svi poslušali  fujaru i slovačku glazbu sa starih gramofonskih ploča, koje ovaj mali muzej isto tako ima u svojoj zbirci. Večer za pamćenje!

Članovi Matice i Vijeća slovačke nacionalne manjine Općine Lipovljani, ovom su izvedbom još jednom potvrdili privrženost kulturi svojih predaka. Potporu ovom programu dali su Savjet za nacionalne manjine i Općina Lipovljani. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.