Raznovrsni sadržaji Dana slovačke kulture u Lipovljanima 21.10.2023.

Po četvrti puta lipovljanski su matičari organizirali sada već tradicionalne Dane slovačke kulture.  U petak 20.10.2023. u crkvi sv. Josipa u Lipovljanima večernjom misom koju je služio velečasni Tomislav Pavlović iskazana je zahvalnost svim preminulima članovima Matice. Nakon toga slijedio je vrlo posječen koncert slovačke duhovne glazbe pod nazivom „Tako smo pjevali u katedrali u Košicama“. Zbor LIRA pod ravnanjem prof. Franje Rodića izveo je desetak crkvenih pjesama, nešto od toga i na hrvatskom i latinskom jeziku. Dio je to ljetošnjeg programa s nezaboravnog gostovanja u katedrali sv. Elizabete u Košicama. Na kraju je na dugotrajni pljesak zbor s vidnom radošću otpjevao još „Slovensko moje otčina moja“ . Zbor je i drugi dan u subotu u Društvenom domu započeo svečani program s hrvatskom i slovačkom himnom.

Voditeljica programa Marija Hubak nakon uvodnog pozdrava, zamolila je na početku sve nazočne trenutak tišine kao spomen i zahvalu svim preminulim članovima Matice. Preko stotinu posjetitelja prvi je pozdravio u ime domaćina predsjednik Josip Krajči, u prvom redu veleposlanicu Slovačke republike dr Hanu Kovačovu, općinskog načelnika Nikolu Horvata, gostujuće članove Matice slovačke iz Međurića, članove, predstavnike i izvođače KUD Lipa i Zbora Lira, roditelje i učenike slovačkog jezika i kulture na čelu s prof. Jelenom Dejanović, te predstavnike i goste iz Češke besede Općine Lipovljani, Ogranka Matice hrvatske u Lipovljanima, kao i sve članove Matice koji su nazočili raznovrsnom programu. U prigodnom obraćanju slovačka Veleposlanica je izrazila veliko zadovoljstvo što se nakon gotovo deset godina ponovo nalazi u Lipovljanima. Načelnik Nikola Horvat je svojim pozdravom posebno pozdravio gostovanje prijateljskog društva iz Međurića, čiji je član doskora bio. Osobitost programa je bilo pet kratkih filmova, sadržajno vezanih na slovačku povijest, kulturnu baštinu, folklor i tradicije. KUD LIPA Lipovljani i članovi glazbene i pjevačke grupe Matice slovačke iz Međurića podsjetili su ljubitelje slovačke tradicijske pjesme na svoju pradomovinu, a desetak najmlađih učenika slovačkog jezika pobralo je aplauz sa svojom izvedbom slovačkog dječjeg plesa i recitacije. Sve u svemu, zabavna i raznovrsna večer. Na kraju je, naš neumorni član Kristijan Sudra na svojoj električnoj gitari izveo dvije antologijske pop glazbene pjesmice.

Program je završio ugodnim druženjem uz gostoljubive domaćine, a na kraju mazanke i ostali domaći kolači naših vrijednih matičarki, bili su nedvojbeno pravi gastronomski užitak. Potporu ovoj kulturnoj manifestaciji dali su Općina Lipovljani, Savjet za nacionalne manjine RH, saborski zastupnik Vladimir Bilek, Slovački centar za kulturu Našice, te Urad pre Slovakov žijucich v zahraniči.  (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.