Sa najmlađima pod ruku tragom naših predaka 24.06.2018.

Ovogodišnje trodnevno putovanje članova MS Lipovljani u domovinu predaka ostat će po mnogoćemu zabilježeno kao neobično i posebno zanimljivo. Odredište puta je prema stalnoj ruti Hornonitriansky kraj, područje iz kojeg je večina doseljenih slovačkih obitelji u području Lipovljana. A po prvi puta su sa matičarima na put krenuli i učenici osnovne škole koji uče slovački jezik i kulturu. Za tu prigodu je rađen i poseban program sa stručnim vodičem iz Bratislave.

Za tu prigodu je rađen i poseban program sa stručnim vodičem iz Bratislave. Prvo je odredište nakon Trenčina bilo malo mjesto Uhrovec sa obilaskom rodne kuće dva slovačka velikana: Ľudovíta Velislava Štúra, koji je bio vođa Slovačkog narodnog preporoda u 19. stoljeću, političar i ideolog, kodifikator slovačkog književnog jezika, pjesnik, publicist i redaktor, a u istom je domu 106 godina kasnije rođen i Alexander Dubček, omiljeni slovački političar iz doba Čehoslovačke. Ovo je studijsko putovanje ponudilo i vrhunski doživljaj u Bojnicama sa reprezentativnim programom obilaska dvorca sa mladim kostimiranim glumcima, te razgled povjesnog središta grada Prievidze. Narednog dana održani su radni sastanci s predstavnicima matice Prievidze i Bojnica. Sa ravnateljem Doma matice slovačke Prievidza Vlastimilom Uhlarom razmotrene su sve opcije kulturne razmjene i podrške toj dugoročnoj suradnji. Posjećeni su i Lazany, općinsko središte iz kojeg su se mnoge obitelji doselile u Lipovljane, a snažna veza s maticom održana je do današnjih dana zahvaljujući i Matici slovačkoj Lipovljani. Ovdje je goste osobno dočekala načelnica općine Jana Matiaškova i brojni prijatelji i rodbina. Počašćeni domaćim tradicionalnim kolačima te okrijepljeni, tu večer su sudionici puta posvetili u Lesoparku kod Prievidze, tradicionalnom festivalu domaćeg folklora Hornonitrianske folklórne slávností. Između 17 folklornih skupina, pozornost je skrenula mlada skupina FS Vtačnik Prievidza, a nakon dogovora sa njihovim koreografom Lubomirom Macekom,  koji je postavio i nekoliko koreografija koje izvodi naša plesna skupina u KUD Lipa, može se zaključiti da će ova suradnja na tragu sporazuma iz 2013. godine biti nastavljena i dalje. Nedjeljno prijepodne provedeno je u panoramskom obilasku Nitre i obilasku Bratislave sa razgledom starog grada i botaničkog vrta. Treba istaći da su po prvi put na putovanju bili i novi članovi koji čine široku lepezu članstva od Novske, Kutine, Zagreba i šire. Na taj način su  se spojile generacije, a matica je dobila novi poticaj u svom djelovanju. Dobro izbalansirani program, zahvalna djeca i novi članovi uz dobru organizaciju vodstva Matice doprinijelo je uspješnom gostovanju i zadovoljstvu svih sudionika studijskog putovanja. (ml)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.