Uz suzaštitnike kršćanske Europe sv.Ćirila i Metoda MS Lipovljani obilježila slovački državni blagdan 02.07.2017.

LIPOVLJANI – Katolička crkva 5. srpnja slavi spomen dan dvojice solunske braće ili slavenskih apostola svetih Ćirila i Metoda.  Svojim djelovanjem  u 9. stoljeću  prosvijetlili su slavenske narode evanđeoskim naukom postavivši  temelje njihovoj pismenosti (glagoljica)  i kulturi općenito.

A sve je počelo 862. godine kada je moravski knez Rastislav bizanstskom caru Mihajlu 862. godine, uputio pismo u kojemu stoji; Naš je narod kršten, ali nemamo učitelja. Ne razumijemo ni grčki ni latinski. (…) Ne znamo slova ni njihovo značenje; stoga, pošaljite nam učitelje koji će rastumačiti riječi Svetog pisma i njihovo značenje Inače spomenuti 5. srpnja slovački je državni blagdan, a obilježavaju ga i Slovaci u 16 prekograničnih zemalja gdje sudbinom povijesti žive.
U Hrvatskoj posljednjih godina također u organizaciji Matice slovačke to činimo u Lipovljanima. Čin obilježbe je prostor Slovačke etno-kuće sa prostranim travnatim dvorištem u Željanskoj ulici, žarišta naše baštinjene kulture. Bilo je tako i u nedjelju, 2. srpnja, jutarnjom misom za sve preminule matičare, a navečer posebnim programom koji je okupio gotovo sve članove Matice slovačke, te naše učenike slovačkog jezika i kulture sa roditeljima. Sudionike je prigodnim riječima, u kojima je bilo i slavljeničkog tona pozdravio Josip Krajči, predsjednik MS Lipovljani. Uz brojne goste svečanosti su nazočili tradicionalno predstavnici udruga ostalih lipovljanskih nacionalnih manjina (Česi i Ukrajinci), te ogranaka Matice hrvatske iz Lipovljana i Kutine. S razlogom, jer poznat je prinos kojega su braća Ćitil i Metod, danas nebeski suzaštitnici kršćanke Europe dali razvoju i opstojnosti hrvatskog kulturnog bića glagoljicom i bogoslužjem na narodnom jeziku. Na to je u ime kutinske Matice hrvatske podsjetio predsjednik Dragutin Pasatić: od „dragulja hrvatske pismenosti“ Bašćanske ploče do rasprostranjenosti glagoljice, ne samo u primorskoj Hrvatskoj, već kako pokazuju istraživanja prije od prije 25 godina i uz rijeku Orljavu u Slavoniji. Prihvaćena je ovom prigodom i zanimljiva ideja da se u nezaborav Ćirilu Metodu na lipovljanskom prostoru obilježavanja u glagoljici izradi spomen obilježje. Na štovanje Ćirila i Metoda u Hrvatskoj podsjetio je Igor Fedešin grkokatolički župnik crkve sv. Ane u Lipovljanima, posebno naglasivši i u samoj državnoj metropoli ulogu grkokatoličke konkatedrale s njihovim imenom.
Prigodnim glazbenim nastupom program su ispunili članovi pjevačke i tamburaške skupine KUD-a Lipa. Posebnost slavlju dao je i predstavljeni projekt Ljetna radionica rukotvorina i tradicijske tehnike 2017. lipovljanske Matice slovačke. To su: Ručna obrada drva, duborez i ručna izrada drvenih predmeta i pokućstva (voditelj Antun Turas); Izrada zlatoveza i tekstila na bocama, čipka i vezenje (voditeljice Blaženka Krajči) Izrada slovačkog narodnog veza, rukotvorine na platnu, čipka i heklanje (voditeljica Anka Kubran).
Završni dio protekao je u međusobnom prijateljskom susretu brojnih slovačkih obitelji, a vrijedne matičarke za ovu su prigodu pripremile i donijele svaka svoj domaći kolač!
Tekst: Dragutin Pasarić

Foto; MS Lipovljani

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.