Vijeće i Matica o slovačkim programima u Lipovljanima 19.04.2024.

Treća zajednička sjednica Upravnog odbora Matice slovačke Lipovljani i predstavnika Vijeća slovačke manjine Općine Lipovljani, održana u petak, 19.04.2024. bila je nastavak konstruktivne i plodonosne suradnje ove udruge s slovačkim političkim predstavnicima, koje pored češkog i ukrajinskog vijeća također financira Općina Lipovljani. Predsjednik Josip Krajči sažeo je u izvješću dosadašnje zajedničke aktivnosti u prvom kvartalu 2024. godine, te nagovijestio važne programe  u kojima matičari i članovi slovačkog Vijeća imaju zajednički interes.

To je prije svega nastavak suradnje i potpore za 32 učenika slovačkog jezika i kulture u njihovoj van nastavnoj aktivnosti. Roditeljima je putem škole upućen poziv za moguću stručnu ekskurziju u Gornjenitranski kraj, odakle potječu lipovljanske slovačke obitelji. U organizaciji učitelja prof. Jelene Dejanović i Darija Ptičaka, učenici pripremaju svoj prvi inozemni „slovački“ nastup. A do tada na domaćem terenu će biti puno posla. U pripremi je rekonstrukcija i popravak krovišta na Slovačkoj etno kući, gdje ne mali doprinos daju svi članovi Vijeća slovačke manjine. Temeljem odobrenih sredstava Ministarstva kulture i medija RH, u dogovoru s Konzervatorskim odjelom u Sisku, počinje ovogodišnja restauracija inventarnih predmeta iz bačvarske radione. Prije toga, desetak pozvanih slikara pod vodstvom Želimira Šiška, održat će tradicionalnu likovnu koloniju u našem slovačkom dvorištu. Matica i Vijeće zajednički pripremaju raznolik višednevni ljetni program obilježavanja blagdana sv. Ćirila i Metoda, početkom mjeseca srpnja, a koncem kolovoza domaćini smo na „Lipovljanskim susretima“ članovima MS Jelisavac koji nastupaju u glavnom folklornom programu.  No, prije toga, Matica ima svoje obaveze, a to su, nastup na dječjem festivalu slovačkog folklora u Miljevcima, Međunarodni dan muzeja u Slovačkoj etno kući i gostovanje kod Matice slovačke Rijeka, na slovačkom folklornom festivalu. U pripremi je i predstavljanje ovogodišnjeg izdanja knjige „Stota obljetnica Čehoslovačke besede u Lipovljanima“ autora Krajči Josipa i urednice Slavice Moslavac. Mnoštvo zanimljivih događaja upotpunit će i tematska etnografska izložba koju priprema kustos Muzejske zavičajne zbirke Grada Novske, Luka Štefan pod radnim nazivom „Sto godina izgrađene slovačke etno kuće u Željanskoj ulici“. Gotovo neprimjetno, bez mnogo buke, u dvoru Slovačke etno kuće, ovo je proljeće postavljena još jedna drvena replika nekadašnjeg svinjca sa kokošinjcem, te je time obogaćen izgled starog dvorišnog ugođaja. Radove je u cijelosti potporom pomogao Ured za iseljene Slovake iz Bratislave. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.