Zajednički koncerti u Zagrebu i Lipovljanima 31.12.2014.

U samo dva uzastopna dana održani su značajni predbožićni nastupi domaćih društava.  Tako je u subotu, 20.prosinca 2014. u adventskom ozračju  bogato okićenog Zagreba, održan zajednički pripremljen koncert u Češkom narodnom domu u Šubićevoj ulici u Zagrebu pod nazivom Češko-slovačko-hrvatsko prijateljstvo. Začetnici ove suradnje bili su Josip Krajči predsjednik Matice Slovačke Lipovljani i predsjednik Česke besede Zagreb Juraj Bahnik.

Slika uz naslov

Pored domaće Besede, Lipovljane kao multinacionalnu općinu, dočarali su kroz pjesmu i ples članovi Česke besede općine Lipovljani, Matice slovačke Lipovljani, tamburaška i folklorna skupina kulturno umjetničkog društva LIPA  i Mješovitog pjevačkog društva LIRA iz Lipovljana.

Ljepotu lipovljanskog kraja prikazali su slovačkim , češkim i hrvatskim božićnim pjesmama. Domaćini su postavili božićni stol sa 9 raznovrsnih jela koja su se nalazila na božićnoj večeri kod čeških obitelji. Uz češke delicije stol je bio upotpunjen pupačkama- jelom koje se nalazilo na stolu slovačkih obitelji. Ova zagrebačka večer je završila zajedničkim druženjem uz dogovor za daljnju suradnju.

Dan poslije, lipovljanski nedjeljni koncert bio je nastavak otvorenog i prijateljskog predbožićnog  ozračja. Za tu su prigodu MPD LIRI uzvratili posjetom i nastupom u lipovljanskom Društvenom domu i članovi uglednog zagrebačkog Mješovitog pjevačkog zbora Industrogradnja, u pratnji vodstva i uglednika Društva hrvatsko slovačkog prijateljstva iz Zagreba, predvođenih predsjednikom prof. Martinom Machatom lektorom slovačkog jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Katarinom Kolaković predsjednicom zagrebačkog zbora, te njihovim voditeljem Tomom. Gosti iz Zagreba prvo su iskazali interes i obišli Slovački etno dom u Željanskoj ulici, te se svojim utiscima upisali u knjigu dojmova. Usput, sa ovom grupom, ovogodišnji posjetitelji slovačke muzejske zbirke približili su se blizu 200 posjetitelja.

U dvosatnom bogatom i raznovrsnom koncertu u prepunoj dvorani Društvenog doma u Lipovljanima, pored načelnika općine Maria Ribara, uživali su i svi uvaženi gosti i brojni izvođači predstavivši ukupnu kulturno zabavnu društvenu scenu lipovljanskog višenacionalnog društva. Nakon programa na prigodnom domjenku nastavljena je u prijateljskom okružju razmjena lijepih želja i novih dogovora za narednu 2015. godinu. (jk)

sl 1-2015

sl 3-2015

sl 4-2015

sl 5-2015

slika6

sl 7-2015

sl 8-2015

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.