Aktivnosti matičara tijekom 2013.godine 06.01.2014

Pod konac godine i MS Lipovljani svodi svoje aktivnosti na završnu mjeru. Mnogo se radilo, putovalo, nastupalo. Međutim, ono što je nevidljivo, a osigurava normalan tijek društvenog života,  o tome brine Upravni i Nadzorni odbor naše udruge. Tako je pored nekoliko završnih radnih sjednica, Upravni odbor MS na čelu sa predsjednikom Josipom Krajčijem i potpredsjednikom Brankom Vincentom održao 14 radnih sjednice od toga dvije zajedno sa Nadzornim odborom.

 Više Više

Sl 1

Tajnica društva Marica Tisaj  i blagajnica Anđelka Štelma brinule su svaka u svome djelokrugu za nesmetano ostvarivanje i ispunjavanje obaveza  koje su bile pred članovima MS Lipovljani ove godine.  Vrlo su korisne zadatke obavljali i ostali članovi Upravnog odbora Vlado Turas, Robert Ivanec, Zlatko Štrban i Ivan Hudec. Svakako će se o tome detaljno informirati na redovnoj godišnjoj skupštini Društva, koju planiramo sazvati u subotu, 22. veljače 2014. godine u lipovljanskom Društvenom domu.

Ova, 2013. godina bit će zapisana u povijesti MS Lipovljani kao godina otvorenja Slovačke etno kuće i godina uspješnih nastupa i gostovanja članova Matice, pjevačkog društva Lira i naše folklorne skupine Lipa u Hrvatskoj, Slovačkoj i Austriji.  Suradnja sa Hrvatskim kulturnim savezom u Slovačkoj i Gradišćanskim Hrvatima u Austriji samo je nastavak dugogodišnjeg ostvarivanja potpisane Povelje o regionalnoj kulturnoj suradnji iz 2009. godine u Veleposlanstvu RH u  Bratislavi. Ne zaboravimo, cilj je promicanje vrijednosti kulturne baštine slovačke u Hrvatskoj i hrvatske u Slovačkoj.Ovo je i godina nastavka afirmacije svih članova MS  na Lipovljanskim susretima, ugošćavanju brojnih uglednih gostiju i ansambla Hajenka i Jarabinka iz Bratislave.

Nastavilo se sa istraživanjem bogate dokumentarne povijesti doseljavanja naših predaka, uz potporu Savjeta za nacionalne manjine RH i Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, čiji se predsjednik Igor Furdik, vrlo pohvalno izrazio o tomu prigodom otvorenja muzejske zbirke. Inače je, prema knjizi gostiju, prošle godine Slovačku etno kuću organizirano posjetilo ukupno 255 gostiju, a posebno nas raduju naših 10 učenika Osnovne škole koji uče slovački jezik i kulturu, te dječja filmska skupina oko snimanja filma Od lana do ponjave. Svoj stručni doprinos su već četvrtu godinu za redom dali i djelatnici Kysuckog muzeuma iz Čadce Slovačka.

Sa Českom besedom Općine Lipovljani matičari su uz brojne goste svečano obilježili 90. obljetnicu osnivanja tadašnje Československe besede Lipovljani.

Velika zahvala ide i prema našim članovima u Lipi i Liri, bez kojih sigurno ne bi imali desetke zapaženih nastupa u zemlji i inozemstvu.   Matica slovačka Lipovljani, kao jedna od 16 članica Saveza Slovaka u Hrvatskoj, može ovu proteklu godinu ocijeniti kao radno bogatom i dugoročno korisnom, jer nastavljamo tamo gdje smo zastali.

Predsjednik MS Lipovljani Josip Krajči

Slika 2

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.