Aktivnosti matičara u IV/2015. godine 30.04.2015.

Bogat je bio travanjski kalendar događanjima. Kako su matičari nakon redovne godišnje skupštine prionuli planovima raznih aktivnosti, tako su im u susret dolazili i neki događaji praćeni novim vjestima.

Sl. Uz naslov

Prije svega, Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí odobrio je MS Lipovljani u 2015. g. potporu za 5 od kandidiranih 7 projekata u ovoj godini. To su:

  1. Pozivni nastup na folklornom festivalu u Bratislavi (Vystupenie MS Lipovljany- LIPA a LIRA- Hviezdoslavovo námestie Bratislava)
  1. Obilježavanje Dana Ćirila i Metoda na Slovačkoj etno kući (Stretnutie Slovenských rodín – Oslava sv.Cyrila a Metoda)
  1. Nastavak radova na drvenoj rekonstrukciji objekata uz Slovenski etno dom (SLOVENSKY ETNO DOM -drevena rekonštrukcia)
  1. Izrada muških i ženskih krojeva za MPD LIRU (Výroba krojov pre spevácku skupinu spolku LIRA)
  2. Potpora nastupu na „Lipovljanskim susretima 2015“ (“Lipovľanské stretnutia 2015” manifestacija).

To je, uz solidnu financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine RH (ove godine za izdavaštvo, kulturni amaterizam, dve manifestacije: ukupno 107.000 kn), solidna pretpostavka za obimnu društvenu aktivnost. Rad sa najmlađim članovima i onima koji uče slovački jezik bit će usmjeren prema Osnovnoj školi i partnerskim udrugama tijekom cijele godine.

Upravni odbor MS Lipovljani je na dvije održane sjednice dogovorio smjer i prioritete kao i nositelje pojedinih projekata. Najsloženiji je zahvat na štaglju u sklopu imanja Slovenskog etno doma, te su predsjednik i dopredsjednik dobili zadatak sa ovlaštenim projektantom, pripremiti prijedloge za izvođača na stabilizaciji objekta štaglja i obnovi drvene konstrukcije. Dio će radova matičari izvesti vlastitim radom.

Drvena rekonstrukcija

Po ideji i dogovoru sa Radio Quirinusom u Lipovljanima je snimljena tematska radio emisija IMPULS o MS Lipovljani, gost urednik Josip Krajči porazgovarao je na slovačkom sa suradnicima Ivanom Hudecom i Maricom Tisaj (http://quirinusportal.com/?p=6866).

Također u travnju, na redovnoj izvještajnoj godišnjoj Skupštini Saveza Slovaka ove godine u Miljevcima, MS Lipovljane su zastupali Vlado Turas, Branko Vincent, Marica Tisaj i Josip Krajči.

Predsjednik Matice Josip Krajči je u sklopu svojih zaduženja kao potpredsjednik Saveza Slovaka inicirao i sudjelovao sa Veleposlanikom SR Jurajem Priputenom i njegovim suradnicima, na radnim sastancima u Gradu Sisku i Sisačko moslavačkoj županiji.

Untitled123434

Koncem mjeseca travnja održan je i u rektoratu osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera još jedan u nizu radnih sastanaka Veleposlanika Juraja Priputena sa veleučilištima u Hrvatskoj. Ispred Saveza Slovaka sastanku su nazočili predsjednik Mirko Vavra, dopredsjednik Josip Krajči, te ravnateljica Slovačkog kulturnog centra Sandra Kralj Vukšić. Jedna od tema bila je i mogućnost otvaranja lektorata za slovački jezik na osječkome Filozofskom fakultetu. To je nastavak inicijative i razgovora koje je Josip Krajči započeo sa dekanicom Filozofskog fakulteta Osijek  Loredanom Farkaš na Danima Josipa Kozarca ove godine u Lipovljanima.

Sa osječkim rektorom

Početkom mjeseca svibnja Upravni i Nadzorni odbor će razmatrati i usvojiti akcijski program Matice, jer su sada poznati svi izvori financiranja za ovu godinu. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.