Aktivnosti u mjesecu studenom 2010. godine 19.11.2010.

1. Upravni odbor MS Lipovljani održao je nekoliko radnih sjednica na kojima je dogovoreno slijedeće:

  • nakon izrade drvenog trijema na objektu etno kuće, pristupa se postavljanju drvene ograde (plota) u prednjem djelu imanja; planirana ove godine još akcija čišćenja objekta i skidanja stare žbuke (slika 1-Slov.etno dom u obnovi…)
  • utvrđuju se planovi za 2011. godinu i prosljeđuju putem našeg Saveza Slovaka na Savjet za nacionalne manjine u RH
  • pristupa se izradi detaljnog projekta uređenja Slovačke etno kuće
  • započelo se sa pripremom na izradi monografije “MS Lipovljani-15 godina”
  • u obradi je bogata fotodokumentacija koju čini preko 50 starih crno-bijelih slika (negativa na staklu) pronađenih na tavanu stare slovačke kuće; u kontaktu pomaže Slovensky narodny archiv iz Bratislave i Slovenske narodne muzeum iz Martina …

 

 

 

2. Nastupi i predstavljanja MS Lipovljani
U studenom 2010. bilo je nekoliko nastupa i susreta. Tako je u subotu šestog studenog 2010. godine Mješoviti pjevački zbor LIRA nazočio  Smotri slovačke pjesme Ked se ruža rozvijala u Jelisavcu. Između petnaest udruga, Maticu slovačku Lipovljani predstavio je zbor LIRA sa pjesmama: Bijela Safijalka, Za Dunaj , za Dunaj za tu tichu vodu i Zahrajte muzikanti-vivat.
Pjesme je uglazbio profesor glazbe Franjo Rodić, koji je bio i dirigent i voditelj. Nastup Mješovitog pjevačkog zbora LIRA dokaz je tijesne suradnje koju Matica slovačka Lipovljani njeguje sa Kulturno umjetničkim društvom LIPA i zborom Lira. Predsjednik Branko Vincent nakon nastupa nije krio zadovoljstvo:”Zahvaljujući lijepoj suradnji između Matice i tih društava, oba društva su u zadnje vrijeme ostvarila lijepe nastupe u Hrvatskoj i Slovačkoj”.

 

3 . Suradnja sa drugim udrugama  Član našeg Odbora Ivan Hudec, kao gost je predstavljao Maticu slovačku na promociji za pohvalu vrijedne knjige, “Naši dolji”, ukrajinskog autora, našeg sumještanina Pavla Holovčuka, što je u organizaciji KPD Ukrajinaca „Karpati“ Lipovljani održana  06. 11. 2010. godine u prostorijama ovog društva (više www.karpati.hr )

Jozefina Kranjčec i Josip Krajči bili su u subotu 06.studenog 2010. predstavnici Matice u Osekovu na redovnoj godišnjoj folklornoj priredbi Susreti prijatelja u Osekovu. Prisjetimo se KUD “Stjepan Šalković” je ljetos zastupao naše boje u Nitri u Slovačkoj na Svjetskom festivalu mladih. Susretu je nazočio i predsjednik MH Kutina prof Dragutin Pasarić, jedan od stubova podupiratelja suradnje hrvatske i slovačke Matice.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.