Četvrta Likovna kolonija u dvoru Slovačke etno kuće 15.05.2024.

Desetak slikara je u srijedu, 15. svibnja okušalo svoje umjetničke dosege po četvrti puta u dvoru Slovačke etno kuće u Željanskoj 63. Slovačka etno kuća, sa popratnim objektima, prije svega obnovljenim štagljem i prostranim dvorištem, mjesto je likovne kolonije nadarenih neprofesionalnih likovnih stvaratelja.  Kuća ove godine puni 100 godina, od kako je izgrađena, pa su se slikari potrudili da je naslikaju kroz sva godišnja doba.

Sudjelovali su likovni amateri iz Kutine, Siska, Karlovca i Novske: Jadranka Del Ponte, Darinka Uzel, Branka Vrbanić, Šefica Vuković, Ana Januš, Edina Šalić, Mira Ivanković, Vlatka Vidiček Dam, Boško Rupčić i Želimir Šiško. Tematika je kao i obično bila usko vezana uz slovačku kulturnu baštinu i ambijent s prekrasnim dvorišnim objektima. Voditelj Želimir Šiško okupio je ove godine dio mladih amatera koji su se rado odazvali ovoj koloniji. U urednom, cvijećem ukrašenom dvorištu ove etno kuće, sve je dočekao toplom dobrodošlicom predsjednik Matice Josip Krajči. Nakon radnog dogovora i odabira tematskih sadržaja, slikari su se rasporedili unutar dvorišta i prionuli poslu. Kako je istaknuto, dio ovih radova će biti izložen unutar stalnog likovnog postava u štaglju, a dio predstavlja reprezentativne poklone, koje Matica slovačka Lipovljani tijekom godine ima potrebu darivati. Kako i dolikuje  dobrim običajima u ovome dvoru, na kraju radnog dana, domaćini su gostujuće umjetnike počastili prigodnim ručkom, a bile su tu i neizostavne „mazanke“!  Ovaj program je realiziran potporom Savjeta za nacionalne manjine RH i Općine Lipovljani.(jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.