Dan općine Chorvátsky Grob- posjetili smo 12.9.2011.

Od 9. Do 11.rujna ove godine održane su tradicionalne svečanosti povodom Dana općine Chorvátsky Grob, ali i 459. Godišnjice doseljenja Hrvata u tu prigradsku bratislavsku općinu u Slovačkoj.
Svečanosti su, između ostalih uglednika, nazočili dugogodišnji prijatelji i gosti iz Hrvatske, Zlatko Heršak kao predsjednik Društva hrvatsko-slovačkog prijateljstva iz Zagreba i mr Tomislav Horvat u ime Matice slovačke iz Lipovljana.

Kao gosti KUS “Chorvatanke”, u svečanom su programu nastupili članovi KUD Dunav iz Vukovara, koji su nastupili i u lokalnoj crkvi, gdje se služe mise i na starogradišćanskom hrvatskom jeziku.
Ove je godine ustanovljena i po prvi puta dodijeljena, visoka nagrada Josip Andrič (cena Josipa Andriča-odovzdávanie ocenenia významnej osobnosti obce Chorvatsky Grob), a lauerat je za 2011.godinu bio, svima poznat i drag, pater Ferdiš Takač.

Na svečanostima u Ch Grobu nazočio je i Veleposlanik RH u Slovačkoj Tomislav Car, koji je sa radošću u hrvatskom Veleposlanstvu primio Zlatka Heršaka i Tomislava Horvata, koji su i ovom prigodom istakli potrebu nastavka realizacije potpisane povelje o regionalnoj kulturnoj suradnji Slovaka i Hrvata Bratislavskog kraja i Sisačko moslavačke županije.
Nakon prezentacije CHORVATSKO-krajina naših predkov (prezentacia krajiny a chorvatskej národnostnej menšiny v SR spojená s premietanim propagačných filmov), predsjednica KUS Chorvatanka Eva Markova i načelnik općine Ch Grob Miroslav Marynčak, srdačno su pozdravili MS Lipovljani, ali i Maticu hrvatsku Kutina i Lipovljani, te se nadaju daljoj suradnji.

Osim pozdrava, na dar Matici slovačkoj Lipovljani, Tomislav Horvat je dobio i lijepu monografiju o Chorvátskom Grobu. (h.i.)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.