Festival pjesme Slovaka u Lipovljanima 07.11.2015.

U subotu, 7.11.2015.g. Lipovljani su bili domaćin 350 sudionika 17. festivala slovačke glazbe i pjesme “Keď sa ruža rozvíjala”. Od Rijeke, Zagreba, pa do Osijeka i Iloka, 14 matica je slovačkom pjesmom i glazbom podsjetilo na svoju nezaboravljenu muzičku baštinu.

Uz naslov Ruža

Domaća Matica slovačka Lipovljani i njeni članovi, priredili su za ovu prigodu u galerijskom prostoru Općinske knjižnice i čitaonice izuzetno vrijednu  izložbu u slikovnom i tekstualnom postavu na slovačkom i engleskom jeziku -“Drvene crkve u Slovačkoj i slovačka baština za UNESCO”.  Nadahnuto, kao i nekoliko puta do sada, mladi tenor iz Osijeka prof. Robert Zgrablić, pjesmom  je najavio čin otvaranja izložbe. Poslije pozdravnih riječi i dobrodošlice predsjednika MS Lipovljani Josipa Krajčija, upućene velikom broju uglednih gostiju, Veleposlanik Nj.E. Juraj Priputen je, otvorivši svečano ovu izložbu pred brojnim uzvanicima istakao da je ovo još jedan oblik kulturne suradnje koju Veleposlanstvo Slovačke putem ove izložbe promovira u Hrvatskoj. Općinski načelnik Mario Ribar zahvalio je na već tradicionalno dobroj suradnji koja je prošle godine bila posebno upečatljiva kroz partnerstvo Slovačke republike u programu “Lipovljanskih susreta”.

SL 1.

Uz otvorenje izložbe, mali ali vrijedan poklon slovačkim čitateljima u Lipovljanima. Knjige, 30 reprezentativnih izdanja, ravnateljici lipovljanske knjižnice Marici Tisaj, u prisutnosti mnogih uvaženih gostiju iz Hrvatske i Slovačke, svečano je uručila voditeljica Središnje knjižnice Slovaka u RH Ružica Vinčak, te je istaknula:          “Lipovljani su multinacionalna sredina i njihova knjižnica osigurava građu na više jezika, među ostalim i na slovačkom. Suradnja našičke knjižnice s lipovljanskom započela je još davne 2007. godine, kada su za pripadnike slovačke nacionalne manjine u Lipovljanima osigurane prve knjige na slovačkom jeziku, o čijoj nabavi i distribuciji najviše brine Središnja knjižnica Slovaka u RH. Knjige na slovačkom jeziku u sredinama u kojima žive pripadnici slovačke manjine dokazuju, ne samo brigu za očuvanje materinskoga jezika, već i razvoj kulturne raznolikosti u našoj zemlji.”

SL 2.

Program festivala slovačke glazbe i pjesme “Keď sa ruža rozvíjala” započeo je domaći mješoviti pjevački zbor LIRA izvedbom hrvatske i slovačke himne. Pozdravne riječi su redom uputili domaćin Josip Krajči, načelnik Općine Mario Ribar, predsjednik Saveza Slovaka Mirko Vavra, izaslanica predsjednika Savjeta za nacionalne manjine u RH Branka Baksa, Štefan Martinkovič predseda Dozorneho Vyboru Matice slovenskej iz Bratislave, te veleposlanik Slovačke republike Nj.E. Juraj Priputen. Kroz program je dvojezično nadahnuto vodila Vjera Baksa, a pomagala joj je Marija Ćosić.

SL 3.

SL 4

Sve su matice svojim nastupom opravdale želju i potrebu glazbenog izričaja kroz slovačku pjesmu i to većinom sa novim pjesmama. Kao gosti festivala nastupili su članovi Mješovitog pjevačkog zbora KUD-a INDUSTROGRADNJA Zagreb. U ugodnoj atmosferi čule su se i poneke zaboravljene riječi, ali nadasve je prevladalo prijateljsko druženje uz primjerenu gostoljubivost i dobru organizaciju programa od strane mladih aktivista i članova Matice slovačke Lipovljani. Također, gošća iz Slovačke Zuzana Pavelcová riaditeľka Krajanského múzeuma Matice slovenskej iz Martina uručila je odličje za javno širenje slovačkog folklora i pjesme prekograničnih Slovaka (za vynikajúcu verejnú prezentáciu tradičnej ľudovej kultúry folklórnych kolektívov zahraničných Slovákov) domaćem zboru LIRA, a primila ga je Nevenka Zorić. Na kraju su dodijeljena priznanja, kako svim sudionicima u izvedbi programa, tako i zaslužnim podupirateljima ovog festivala, a to su Općina Lipovljani, Vladimir Bilek, Savjet za nacionalne manjine RH i Veľvyslanectvu Slovenskej republiky v Záhrebe. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.