Godišnjom skupštinom započeli obilježavanje 20 godina Matice slovačke Lipovljani 27.02.2016.

Brojni članovi Matice slovačke Lipovljani, te njihovi gosti okupili su se u subotu 27. veljače 2016.godine na jubilarnoj  20. Godišnjoj Skupštini društva. Upravni i Nadzorni odbor pripremili su detaljan službeni protokol, a nije nedostajalo nakon toga bogate okrijepe i dobrog raspoloženja. Povrh svega, dobili smo i desetak novih redovnih članova, a također i kolektivno članstvo naših društava KUD LIPA i MPD LIRA.

Slika uz naslov

Nakon hrvatske i slovačke himne koje su nadahnuto izveli članovi Mješovitog pjevačkog zbora Lira u izuzetno decentnim novim kraljevsko plavim odorama, predsjednik društva Josip Krajči je uvodno pozdravio sve nazočne, a posebno načelnika Općine Maria Ribara i predsjednicu Općinskoga vijeća Lipovljani Anku Doležal, zamjenike gradonačelnika Grada Kutine Josipa Marića i Damira Petravića, delegaciju Društva Hrvatsko slovačkog prijateljstva iz Zagreba sa Zlatkom Heršakom i Tomislavom Horvatom, Josipa Jozefčika i delegaciju susjedne nam Matice slovačke iz Međurića, te sve domaće nama drage predstavnike udruga i ustanova.

Skupštinu je u vrlo pozitivnom ozračju vodila naša Jozefina Kranjčec, a u radnom predsjedništvu su joj pomagali Zlatko Štrban mlađi i Vesna Tisaj. Ispred verifikacijske komisije Vlado Turas je obznanio da je od 124 redovnih članova na Skupštini 86 prisutno.

Izvještajne za proteklu, kao i planske dokumente za 2016. godinu, izložile su tajnica MS Marica Tisaj i rizničarka MS Anđelka Štelma. Predsjednik društva Josip Krajči je naglasio da će tijekom cijele godine kroz niz događaja i aktivnosti biti obilježena 20. obljetnica Matice.

Na kraju su svi ugledni gosti i sudionici Skupštine čestitali matičarima njihov jubilej i pridružili se željama da se ovaj bogat i sadržajan kulturni rad nastavi još mnogo godina.

Pored uvodne tri slovačke pjesme u izvedbi Lire “V tej našej dedine”, “Akási mi krásna”, “Znej pieseň Márii”(voditelj zbora prof.Franjo Rodić), na kraju je kao folklorni dodatak Skupštini plesna skupina KUD Lipa uz pratnju tamburaškog sastava izvela vrlo atraktivnu “Šariš polku”(postavili i uvježbali voditelji Tihomir Krmek i glazbena pratnja prof.Franjo Rodić). Posebnu su pozornost svojim pjevanim nastupom u programu Skupštine pobudili učenici koji uče slovački jezik u OŠ J.Kozarca u Lipovljanima pjesmom “Po nábreží koník beží” (uvježbala prof. Jelena Dejanović). Bila je to još jedna potvrda da se slovačka riječ i pjesma još uvijek može čuti pod lipovljanskim krovovima. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.