Kulturna misija i prijateljski susret 02.06.2014.

Odazivajući se na prijateljski poziv Gradišćanskih Hrvata iz Hrvatskog Groba, predgrađa Bratislave, proteklu subotu i nedjelju odabrani lipovljanski kulturni krug pjesmom i plesom uveličao je 25. obljetnicu djelovanja kulturno umjetničkog ansambla Hrvatanka (Chorvatanka).

Slika A

Tomu je događaju prethodio u Veleposlanstvu Republike Hrvatske radni susret predsjednika Županijske skupštine Sisačko moslavačke, g.Željka Solde sa predsjednikom Hrvatskog kulturnog saveza u Slovačkoj, gospodinom Radoslavom Jankovičem. U nazočnosti veleposlanika g.Jakše Muljačića i opunomoćene ministrice Ankice Vlašić, a po inicijativi Josipa Krajčija, dopredsjednika Saveza Slovaka u RH, potpisana je Povelja o regionalnoj suradnji kulturnih, športskih i obrazovnih institucija, društava, udruga i ustanova za zaštitu kulturne baštine, te drugih institucija koje se bave istraživanjem i zaštitom baštine, kao i poticanju suradnje i razmjene mladeži dviju zemalja. Kako je istaknuto ovom prigodom, „Povelja se temelji na suradnji RH i SR u promicanju kulturnog stvaralaštva dviju zemalja, pri čemu u okviru europske regionalne suradnje u tim područjima Hrvati u Slovačkoj i Slovaci u Hrvatskoj čine most kulturnog povezivanja matičnih naroda“.

Slika B

Nadahnutim nastupom na centralnoj javnoj pozornici po ugodnom vremenu, članovi KUD LIPA i MPZ LIRA, sa užitkom su promovirali u pjesmi i plesu, folklorno i muzičko blago lipovljanskoga kraja. Nakon čestitanja domaćinima na jubileju, večer je završila zajedničkom zabavom i druženjem.

Slika C

Prije nedjeljne mise na hrvatskome jeziku u crkvi Krista Kralja u Hrvatskome Grobu, bila je prigoda i obaveza gostiju iz Lipovljana, pomoliti se i tiho otpjevati jednu na cintoru pored crkve, pri grobu patera Ferdiša Takača, koji je prije godinu dana sahranjen upravo ovdje gdje je proveo gotovo cijeli život. Poznavali smo ga petnaestak godina i bio je duhovna i kulturna vertikala za sve Hrvate ovoga kraja. U prepunoj crkvi misu je vodio župnik Jozef Kemp, a pjevački zbor Lira zajedno sa svima ostalima radosno je otpjevao cijelu misu.

Nakon riječi zahvale iza objeda u toploj prijateljskoj atmosferi, rastali smo se od starih prijatelja koji jednako revno čuvaju i njeguju svoju hrvatsku riječ, vjeru i kulturu van svoje domovine. (jk)

Slika D

Slika E

Slika F

Slika G

Slika H

Slika I

Slika J

Slika K

Slika L

Slika N

Slika O

Slika P

Slika R

Slika S

 

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.