Lipovljanski Slovaci obilježili sv. Ćirila i Metoda 05.07.2015.

Okupljanjem u i ispred Slovačke etno kuće u Lipovljnima u nedjelju 5. srpnja na svetkovinu sv. Ćirila i Metoda, uistinu se osjetilo da su ovdašnji hrvatski Slovaci od prošle godine prihvatili svojim taj dan. Od nezavisnosti 1993. godine u Slovačkoj je državni blagdan, a u 16 zemalja slave ga i prekogranični Slovaci. Inače 35 godina braća se slave proglašenjem po papi, a danas sv. Ivanu Pavlu i kao suzaštitnici Europe.

qq

U ime organizatora skupa Matice slovačke Lipovljani podsjetio je predsjednik Josip Krajči. Kraćim osvrtom na značaj Čirila i Metoda i njihovih učenika podsjetio je Ivan Hudec, prvi predsjednik Matice slovačke Lipovljani. Koristeći se saznanjima iz hrvatske i slovačke literature dao je značaj prevođenja na staroslavenski jezik liturgijskih obrazaca napisanih glagoljskim pismom, a koje od 863. godine počinje širenjem u Velikoj Moravskoj i gornjonitranskom kraju.

we

Ove godine uz spomenuti blagdan Lipovljancima je na temu čuvanja pisane riječi prikazano što je pronađeno i tijekom restauracije upravo postojećoj etno kući, nekada u vlasništvu Petra Krajčija. O tome je pohvalivši na tu temu vrlo zapažen rad Josipa Krajčija „Doprinos istraživanju povijesti doseljavanja Slovaka u Lipovljane” (80 str.) govorio Dragutin Pasarić.

Riječ je kako navodi i autorica Predgovora dr, sc. Sandra Kralj Vukšić o konkretnosti preglednog uvida u tiskovine kojega prate ilustracije 133 naslova, među kojima je od uporabe i „pohabana” Biblija iz 1899. godine. Sadržaji su objavljeni u gotovo jednakoj mjeri na slovačkom i hrvatskom jeziku, a ima i izdanja tiskanih ćirilicom. Mjesta objave su: Zagreb, Bratislava, Prag, Brno, Beograd, Sarajevo…

 Naveden je i jedna rukopis upravo Petra Krajčija o razdoblju života Slovaka u Lipovljanima u četiri države u prvoj polovici 20. stoljeća. Sudionike skupa pozdravio je, i naglasio vrijednim čuvanje baštine predaka Mario Ribar, načelnik Lipovljana.

Bila je ovo prigoda zahvaliti se i marljivim učenicima koji uče slovački jezik u matičnoj školi. Na kraju je ovaj obiteljski susret završio u ugodnu druženju u slovačkome dvoru. (dp)

ss

aa

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.