Povratak korijenima i susret sa starim zavičajem 06.07.2015.

Već tradicionalno, zadnji vikend u lipnju lipovljanski matičari stručnim putovanjem i radnim susretima vraćaju se u starom slovačkom zavičaju korijenima svojih predaka. Tako je bilo i ove godine, vrlo zanimljivo trodnevno putovanje za 40 tak članova MS.

slika uz naslov (2)

Krajnji je cilj bio pogledati program HORNONITRIANSKIH FOLKLORNIH SLAVNOSTI u Prievidzi, te sa tamošnjim čelnim ljudima iz kulture nastaviti realizirati višegodišnju suradnju sa voditeljima u Folklornom suboru VTAČNIKOM i Regionalnim kulturnim centrom u Prievidzi. Također, bitan nam je kontinuitet odnosa sa ravnateljem, odn. Riaditeľom Domu Matice slovenskej Prievidza Vlastimilom Uhlárom, koji je ujedno i član Glavnog odbora MS.

Pored toga, održani su radni i neoficijelni sastanci sa susretljivim i gostoprimljivim domaćinima, u nama dragim sredinama. U Općini Lazany  je to načelnica Ing. Jana Matiašková, a u općini Nedožery Brezany načelnik JUDr. Martin Mokrý. U oba općinska mjesta bili smo na prijemu kao grupa izuzetno srdačno primljeni, a dio naših matičara je na ovom putu ostvario obiteljske kontakte u Prievidzi, Bojnicama, Porubi, Kanianki, Lazanyma, Nedožery-Brezanima i Žiaru nad Hronom. Ovo je putovanje bilo puno emotivnih susreta za obitelji Tisaj, Puliš, Klopček, Krajči, Ribar, Vincent, Turas i Marko, tako da je trodnevni izlet bio nadasve koristan i opravdan za matičare i članove njihovih obitelji.                               Poseban je bio radni i prijateljski susret u Žiaru nad Hronom kod kripte Štefana Moysesa sa predsjednicom Mjesnog odbora Matice slovačke Boženom Mikulčikovom  , te sa našim dugogodišnjim prijateljem i vrlim povjesničarom, istraživačem i suradnikom- predsjednikom MS KREMNICA Milanom Rybárskym, koji je legenda slovačkih matičara sa svojih 80 ljeta (više o njemu na: http://matica.sk/dna-11-5-2015-sa-doziva-milan-stefan-rybarsky-80-narodenin/).

Sa ove dvije matice dogovorili smo kulturnu suradnju i razmjenu programa u idućem razdoblju.

Povratak korijenima i susret sa starim zavičajem i nama dragim ljudima, članovima MS Lipovljani uvijek znači ozbiljan poticaj u očuvanju jezika i kulture, a zajedništvo kroz trodnevno putovanje pokazuje da smo na dobrom putu. Sa nama su i ovaj puta bili naši prijatelji, čelnici u našim češkim i ukrajinskim udrugama. (jk)

 

 

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.