Matičari na Lipovljanskim susretima 2015 31.08.2015.

I ove su godine članovi Matice slovačke Lipovljani odigrali značajnu ulogu u pripremi i izvedbi programa Lipovljanskih susreta. U tu je svrhu održano tijekom osmog mjeseca nekoliko pripremnih radnih sastanaka proširenog Upravnog odbora sa pojedinim radno angažiranim članovima. Svi su zadaci pomno i savjesno prihvaćeni, a tako na opće zadovoljstvo i u izvedbi podržani.

Slika uz naslov A

Već u petak 21. kolovoza 2015. godine krenule su sve aktivnosti matičara oko Susreta.

Tako je po prvi puta iniciran novi sadržajni program vezan uz zemlju partner LS. Ove je to godine Češka republika, a tridesetak pozvanih gospodarstvenika je sa velikom pažnjom pratilo sedam izvrsnih prezentacija. Izloženi primjeri dobre prakse potakli su konkretne kontakate i dogovore, što je i bio smisao održavanja ovog skupa. Gospodarski susret na LS 2015 vodio je Josip Krajči predsjednik MS.

slika 1

Istodobno u petak  u kasnim popodnevnim satima u uzvratni posjet i nastup na LS 2015. došli su članovi tri hrvatska folklorna društva iz Bratislave, Tamburaški sastav Čunovski bećari, Tamburica konjic i Dičje folklorno društvo Ljuljanka iz Čunova i Hrvatskog Jandrofa. Goste je predvodio predsjednik Hrvatskog kulturnog saveza u Slovačkoj Radoslav Janković. Prethodno ih je dočekala u Kutini prijateljska Matica hrvatska, znani prijatelji Dragutin Pasarić i predsjednik Ante Juretić. Naša Matica je priredila u Lipovljanima večeru i druženje za slovačke prijatelje, zahvalivši se HKS i Radoslavu Jankoviću na njihovom gostoprimstvu za nastupe Lipe i Lire na netom održanom ljetnom festivalu u Bratislavi.  Time se nastavlja dugogodišnja veza temeljem  Povelje o regionalnoj kulturnoj suradnji iz 2009. godine, a ovo je nastavak jedne lijepe priče o prijateljstvu slovačkih Hrvata i hrvatskih Slovaka, prijateljstvu i suradnji Bratislave, Kutine i Lipovljana.

Zato je u subotu 22. kolovoza u dopodnevnim satima u Učeničkom domu u Kutini održan službeni radni sastanak, ne samo poradi istinskih prijatelja i međunarodnih kulturnih veza, već izražene potrebe širenja oblika suradnje. Više o tome iz pera Dragutina Pasarića:

Kutina:  Okrugli stol o  novim programima

U kutinskom Učeničkom domu o daljnjoj suradnji održan je Okrugli stol. Ravnateljica Doma Vesna Vuković iskazala je zadovoljstvo što je  spomenuta ustanova mjesto tih vrijednih dogovora. Hrvatski kulturni centar iz Slovačke predstavljali su predsjednik Radoslav Janković i potpredsjednica Marija Brozz. Za oblikovanje novih programa  iz kutinske Matice hrvatski doprinos su dali predsjednik Ante Juretić, te Mladen Mitar i Dragutin Pasarić. Josip Krajči. predsjednik i Ivan Hudec, prvi  pokretač zajedničke suradnje slovačkih Hrvata i hrvatskih Slovaka, zastupali su Maticu slovačku Lipovljani. Potporu su dali i zamjenici kutinskog gradonačelnika Damir Petravič i Josip Marić. Osim folklora spominjana je suradnji kroz nakladništvo, dramski amaterizam, školske ekskurzije, učenje jezika…Projekte za istraživanja posebno povijesnih i etno tema podržao je i Muzej Moslavine na čelu s ravnateljicom Slavicom Moslavac. Gosti su sa zanimanjem razgledali i zbirke te muzejske ustanove. Posjetili su i  poznatu kutinsku baroknu crkvu Gospe Snježne i sudjelovali govorom te glazbeno  u nedjeljnom misnom slavlju.

Subota, 22. kolovoza pamtit će se po srdačnom gostoprimstvu Ogranka Matice hrvatske Lipovljani s predsjednicom Melitom Lenička u slikovitom selu Piljenice na rijeci Pakri. Puninu sadržaja dale su i članice Udruge žena Mlinarice, prepoznatljiv simbol sela kad je u pitanju ponuda stola.

Goste je pozdravio i zamjenik lipovljanskog načelnika Tomislav Lukšić. Susretu su se pridružili i vezani uz programe hrvatsko-slovačkih veza Zlatko Heršak i Mladen  Heruc, te uz MS Lipovljani posebno angažiran Tomislav Horvat, nekada gospodarskom promocijom Hrvatske djelatan u Slovačkoj.

Radna skupina MS Lipovljani je tijekom subotnjeg dana u lipovljanskom parku postavila svoj štand sa odabirom rukotvorina, tiskanih izdanja, kulinarske ponude i izabranih vrijednih starih predmeta iz svoje etno zbirke. Kreativni su doprinos u postavljanju štanda dali članovi Vlado Turas, Anđelka Štelma, Željko Čiž, Branko Vincent, Ivan Hudec, Robert Ivanec, Marica Tisaj i Siniša Šoštarčić. Brojne goste i prijatelje na slovačkom štandu su dočekali još i Sonja Mokry, Ljiljana Bokor, Marija Živković i Sanjica Šoštarčić. Bili su tu uvijek i naši ostali stariji članovi sa gostima uz pomazanke i borovičku.

U popodnevnim satima je održan zanimljiv okrugli stol na temu manjinskih prava u kriznim društvima. Uz Aleksandra Tolnauera predsjednika Savjeta za nacionalne manjine i Branka Sočanca ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, sastanak je uspješno vodio Josip Krajči.

Predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović dobrodošlica na štandu i monografija o Čunovu

Gosti su oduševili nastupom na ljetnoj pozornici lipovljanskog perivoja. Posebno je bio dojmljiv obilazak i pozdrav na štandu Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, gdje ju je dočekao i pozdravio predsjednik Matice slovačke Lipovljani Josip Krajči sa najužim suradnicima .Osobitim je bio trenutak kada je pokroviteljici Lipovljanskih susreta predsjednici RH, u ime Hrvatskog kulturnog centra  Hrvata u Slovačkoj predsjednik Radoslav Janković darovao vrlo vrijednu monografiju o selu Čunovo. Folkloraši, čuvari hrvatske baštine u Slovačkoj  uključili su se i u veličanstveni mimohod, a  koji je prethodio središnjoj smotri nacionalnih manjina u Hrvatskoj (dp)

U večernjem svečanom programu naši su članovi kroz izvrstan nastup MPD Lira i kasnije KUDa Lipa, samo potvrdili da je slovačka manjina u programu Lipovljanskih susreta i ove godine dala svoj istinski doprinos. U folklornom je programu nastupila i Matica slovačka Međurić sa svojim društvom Orava.

Članovi Upravnog i Nadzornog odbora  Matice slovačke Lipovljani bili su nekoliko mjeseci prije aktivno uključeni u rad pojedinih odbora LS 2015, te smo tako u punoj mjeri kao jedna od lipovljanskih udruga doprinjeli da i ovogodišnji Susreti ostanu u nezaboravnom pamćenju za više tisuća domačih i stranih gostiju u trodnevnom raznovrsnom programu čuvanja tradicijske kulture i baštine nacionalnih manjina. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.