Matičari u radnoj posjeti slovačkom starom kraju…………….. 25.6.2012.


Nije to bio običan turistički put. Vodstvo Matice slovačke Lipovljani u sastavu Josip Krajči, predsjednik, Branko Vincent dopredsjednik, tajnica Marica Tisaj i Anđelka Štelma za financijske poslove, okupilo je ovom prigodom i goste za predviđene radne posjete. Tako su se pozivu odazvali Branka Baksa, tajnica Saveza Slovaka u Hrvatskoj, dr sc. Sandra Kralj ravnateljica Slovačkog kulturnog centra u Našicama, Zlatko Heršak, dugogodišnji predsjednik Društva hrvatsko slovačkog prijateljstva iz Zagreba i mr Tomislav Horvat ugledni član Matice. Već u Kremnici se dalo naslutiti da su domaćini ozbiljno shvatili posjet matičara iz Lipovljana. Predsjednik MS Kremnica Milan Ribarsky dočekao je goste sa nezaobilaznim biciklistom Alfredom Haškom, koji je usput rečeno sa našim Brankom Vincentom i inicirao ovaj susret. Slijedio je prijem kod gradonačelnice Zuzane Balažove, inače i članice Europarlamenta, razgled grada, popodnevni koncert pjevačkog zbora LIPKA iz Valaske, večernji prijem u katakombama pretvorenim u društveni klub i susreti sa voditeljima limene glazbe i pjevačkim zborom.

Prije odlaska, drugi dan je potpisan dogovor o daljoj suradnji dviju Matica. A nevezano na to, biciklisti iz Kremnice i ove će godine, na proputovanju za Jadran, prenoćiti u Lipovljanima. Tople ljudske priče.

Prievidza nas je dočekala u organizaciji Ludmile Huskove, ravnateljice Regionalnog kulturnog centra, pod čijom smo izvedbom bili prvo na prijemu, koji je za nas pripremila gradonačelnica Katarina Machackova, a nadahnuto vodila Helena Elza Dadikova članica gradskog vijeća. Ponovo razmjena poklona, lijep diskretan muzički program u podlozi susreta, a zatim je ulogu domaćina preuzela mlada i poletna Janka iz Regionalnog centra Prievidza. Nakon razgledavanja užeg centra na redu su obližnji Lazany, općinsko mjesto, gdje ispred doma načelnik Karol Boško goste dočekuje sa kruhom i soli, uz domaće folklorno društvo Sielnica. Prvo u vijećnici svečani prijem, a zatim u dvorani zakuska i bogati program plesova i običaja. Pravo su duhovito iznenađenje priredili za predsjednika MS Lipovljani i tajnicu, pozvavši ih da učestvuju u sceni prikaza starih običajnih svadbenih napjeva i šaljivih rituala u Lazanima. Domaćin je poklonio žensku narodnu nošnju, a matičari iz Lipovljana su, kao i drugdje, sa ponosom uručivali na poklon, dva svoja ovogodišnja izdanja monografija.
Poseban je doživljaj bilo otići van Prievidze u Lesopark i opustiti se uz sadržajan i raznovrstan folklorni program u sklopu Hornonitrianskih slavnosti. Ovdje su po dogovoru obavljeni i razgovori sa Lubomirom Macekom poznatim koreografom i voditeljem društva VTAČNIČARI Prievidza i Vlastimilom Uhlarom koji vodi područni ured Matice slovačke Prievidza.
Treći dan, u nedjelju do podne, nedaleko Prievidze, u obližnjoj općini Nedožery Brezany, čekao je goste iz Lipovljana načelnik Martin Mokry sa svojim suradnicima i folklornim društvom. No, valjalo je prije toga kod crkve sv.Katarine poslušati predsjednicu općinske Matice slovačke Evu Kucharovičovu. A malo izaslanstvo obitelji Vincent zapalilo je lampione u cintoru kod groba rodbinski vezanog, a ovdje počivajućeg župnika Michala Vincenta.
Završni dio programa bio je potpis na Memorandum o regionalnej kulturnej spolupraci, koji su u RKC Prievidzi potpisali od strane domaćina Mgr.Ludmila Huskova Regionalni kulturni centar Prievidza, za Okresnu radu Matice slovenskej Prievidza Mgr. Eva Kucharovičova, za Oblastne pracovisko MS Prievidza Vlastimir Uhlar, ing.Milan Jandroň za Miestny odbor MS Prievidza, a Josip Krajči za MS Lipovljane. Uz prigodnu svečanost i razmjenu korisnih podataka u RKC, nakon 3 dana radnih posjeta i

obilazaka, zahvala za potporu ovako dobro organiziranom i korisnom putovanju ide Ludmili Huskovoj, ravnateljici RKC Prievidza.(aš)……pogledajte slike

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.