SLOVACI ZAPAŽENO NA „LIPOVLJANSKIM SUSRETIMA 2012.“ 27.8.2012.

Ovogodišnji “Lipovljanski susreti” protekli u izuzetno bogatom i raznovrsnom trodnevnom programu. (www.lipovljani.hr ) Članovi Matice su bili uključeni kao organizatori, nositelji pojedinih programa, izvođači ili volonteri po svim linijama programa. Bilo je zadovoljstvo i čast svakom članu naše udruge doprinijeti ovako važnom i prestižnom predstavljanju naših Lipovljana.

 

Drugi dan „Lipovljanskih susreta“ 25. kolovoza obilježio je i Okrugli stol na temu „Položaj nacionalnih manjina ulaskom Hrvatske – ostvarivanje kulturne autonomije nacionalnih manjina u RH“. Prilog temi dobro posjećenog skupa, a kroz koji je vodio predsjednik MS Lipovljani Josip Krajči u OŠ Josipa Kozarca, koja po modelu C skrbi o učenju slovačkog, češkog i ukrajinskog jezika, dali su pozdravima i informacija iz lokalnog života Mario Ribar, načelnik Općine i Mirjana Faltis, ravnateljica škole. Zamjenik županice Andrija Rudić uputio je riječi dobrodošlice i dao potporu ovom stručnom skupu. Nositelji programa, predavači i sudionici rasprave, naglasili su u zakonodavnom pristupu vrlo dobar odnos hrvatskih vlasti prema pitanju nacionalnih manjina. Unatoč kriznim vremenima na ostvarivanje programa se ne štedi, dapače razvijaju se svi planom usvojeni oblici stvaralaštva. Pristup toj orijentaciji potvrđuje se i ovom manifestacijom pod visokim pokroviteljstvom predsjednika prof. dr. Ive Josipovića. Naglasio je to, moderirajući skup, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer. Tu svijest treba sadržati i ulaskom u EU, koja uglavnom govori o ljudskim, a manje nacionalnim pravima. Naša stvarnost traži kvalitetu organizacijski dobro osmišljenu skrb za građane koji imaju potrebu čuvati baštinu svojih doseljenih predaka, naglasila je mr. sc. Antonija Petričušić autorica teme „Međukulturni dijalog kao sredstvo očuvanja kulturne autonomije nacionalnih manjina“.
Skup su obogatili svojim doprinosom raspravi mr. Branko Sočanac, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, te zastupnik češke i slovačke manjine u hrvatskom Saboru mr. sc. Vladimir Bilek. Završnica je pripala MS Lipovljani. Ravnateljica Slovačkog centra za kulturu iz Našica dr. Branka Kralj predstavila je u lipnju objavljenu dvojezičnu (hrvatski/ slovački) fotomonografija „Lipovljanski svjetlopis“. Iskazala je uvjerenje da će je sigurno zbog sadržaja i oblikovanja osim Lipovljanaca, Slovaka u Hrvatskoj, prihvatiti poznavatelji fotografije, povjesničari, etnolozi i drugi. U njoj autori Josip Krajči i Ivan Hudec donose ostavštinu negativa na staklu iz razdoblja 1910.- 1920. fotografa Đure Krajčija. U ime kutinske nakladničke kuće „Spiritus movens“ koja je djelo objavila, urednik Dragutin Pasarić, naglasio je kako i ono potvrđuje lipovljanski suživot, u kojemu se “ne živi jedni pored drugih, već integralno jedni s drugima“, a što je bila i poruka Okruglog stola. Pogled u čuvanje slovačke baštine u Lipovljanima dao je izložbeni prostor na štandu Matice slovačke u mjesnom parku. Osim specijaliteta slovačke kuhinje, narodnih rukotvorina i objavljenih knjiga, posebno je plijenio izloženi poster Slovačke etno kuće.  Posjetiteljima, među kojima su bile i izaslanice Predsjednika RH Marina Lovrić Merzel i Sabora RH Ivana Posavec Krivec pružio je toplu slovačku obiteljsku dobrodošlicu. Nakon mimohoda 11 KUD-ova, od čega 10 nacionalnih manjina, „Lipovljanske susrete“ u ime pokrovitelja predsjednika RH Ive Josipovića, otvorila je županica sisačko- moslavačka Marina Lovrić Merzel. Ponosno je prihvatila ideju iz Savjeta za nacionalne manjine da „Lipovljanski susreti“ postanu središnjim godišnjim okupljanjem nacionalnih manjina s hrvatskog državnog prostora. Ove godine sedmominutnim vrlo efektnim nastupom završnica bogatog i vrlo posjećenog folklornog programa pripala je KUD-u „Braće Banas“ Matice slovačke iz Josipovca.
Mora se istaći i nesebičan višednevni doprinos svih članova MS Lipovljani, kako u pripremi same manifestacije, tako i svojim učešćem u programu. (adm.)
(slike...)
This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.