Na “Slovačkoj kući” mnogo posla 11.5.2009.

Prema najavi, u subotu, 09.svibnja održana je prva radna akcija članova i prijatelja Matice slovačke Lipovljani. Na kraju Željanske ulice skupilo se desetak vrijednih pregalaca i započelo mukotrpno čišćenje, stare oronule kućice u kojoj četvrt stoljeća nitko ne živi. A unutrašnjost odiše smirajem i rasporedom stvari, kao da je nevidljiva ruka sačuvala izuzetno vrijedne uporabne predmete i namještaj.

Dosadašnji vlasnik kuće, Vinko Krajči, ugodno je iznenadio novopridošle vlasnike- svoje matičare i to pravom domaćom okrijepom uz orehnjaču i makovnjaču. Susjede, Dudaš Ankica i Marija, bile su u nekoliko navrata na usluzi sa svojim specijalitetima. A navratio je i drugi susjed Željko Koral, pa i Jure Klišanin. Kakva bi to bila radna akcija, a da je ne obiđe i sa učesnicima ne porazgovara, načelnik općine Stjepan Markanović. Upoznat sa namjerama da se ovim uređenjem obogati kulturna, ali i turistička ponuda općine Lipovljani, načelnik je najavio potrebnu potporu, koja niti do sada nije izostajala.

Krajnja je namjera u naredne 2 do 3 godine, na ovom kućnom broju imati zaštićen i sačuvan uređeni objekt, sa kojim će se ponositi svi, jer to je naslijeđe od slovačkih korijena do današnjih europski zbliženih i međusobno prožetih, a toliko sličnih kultura.
Za skoro vrijeme, očekuje se, da će objekt obići i stručnu ocjenu iskazati prof. Slavica Moslavac, ravnateljica Muzeja Moslavine u Kutini, a bit će angažirani i najstručniji slovački etnografi.

Nakon prvog temeljitog čišćenja, kuća je iznutra zablistala novim, još ljepšim izgledom. Tome su nesebično i vrijedno pomogli: Marica Tisaj, Anđelka Štelma, Biserka Pariža, Jozefina i Marijan Kranjčec, Vlado i Ivica Turas, Vinko i Josip Krajči, Branko Vincent, a svojim su savjetima također pomogli Slavo Kubran i Ivan Brnušak.  (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.