Retrospektiva petnaest godina slovačkog izdavalaštva u RH, Zagreb, 02.06.2010 28.6.2010.


Gosti na skupu

U srijedu 2. lipnja 2010 godine u prostorijama nove knjižnice Filozofskog fakulteta održano je predstavljanje knjiga i izdavačke djelatnosti  Saveza Slovaka u RH, Matice slovačke Zagreb, Društva hrvatsko-slovačkog prijateljstva iz Zagreba te Filozofskog fakulteta, katedre za slovački jezik i književnost, knjiga koje su izašle u posljednjih 15 godina u RH a odnose sa hrvatsko-slovačke veze.
Događanje su svojom prisutnošću podržali i  Veleposlanik Republike Slovačke u RH Nj.E. Roman Supek, te Zdenka Čuhnjil nezavisna zastupnica češke i slovačke nacionalne manjine u Hrvatskom Saboru. Cijelo događanje su popratili novinari HRT-a i Hrvatskog radija.

dr. Eva Tibenska

Predstavljanje knjiga vodila je pdf. PhDr. Eva Tibenská, CSc., lektor slovačkog jezika na katedri za slovački jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Pozdravnu riječ uzvanicima uputio je dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu Dr. sc. Damir Boras. Prof. Andrej Kuric, predsjednik Saveza Slovaka u Republici Hrvatskoj u kratkoj prezentaciji predstavio je djelovanje Saveza Slovaka u RH o slovačkoj manjini, te o bogatoj izdavačkoj djelatnosti Saveza Slovaka u koju spada i jedini časopis slovačke manjine u Hrvatskoj, mjesečnik Pramen.

dr. Ante Vukasović

Zlatko Heršak

U ime Društva hrvatsko-slovačkog prijateljstva iz Zagreba, prisutnima se obratio bivši dugogodišnji predsjednik društva dr. Ante Vukasović koji je predstavio izdavačku djelatnost Društva. Društvo hrvatsko-slovačkog prijateljstva iz Zagreba izdalo je  i suizdalo 12 knjiga vezanih za hrvatsko-slovačke odnose, a neke od najznačajnijih su o Boguslavu Šuleku, Martinu Kukučinu, Janu Amosu Komenskom, graditeljima mostova hrvatsko-slovačkoga prijateljstva, te knjige o djelovanju Društva – “Naših prvih 12 godina” i “Prinosi građenju mostova hrvatsko-slovačkoga prijateljstva”.  (prof. Tomislav Heršak)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.