SA LIPOM I LIROM U SLOVAČKU 1.6.2011.


Već tradicionalno, svake druge godine MS Lipovljani pohodi sa svojim priljubljenim društvima Lipom i Lirom nama drage prijatelje u Slovačkoj. U dvodnevnom putu, u cijelosti ispunjenom raznim programima, pripremili smo i prikazali, punu afirmaciju zajedništva i prožimanja hrvatske i slovačke kulturne baštine. Uz podršku Općine Lipovljani projekti, putovanja i susreti poput ovih, znače mnogo u otvorenom i dobronamjernom komuniciranju, a tako je bilo i ovaj put.

Subota je bila Hrvatski dan u organizaciji naših dugogodišnjih prijatelja Chorvatsky kulturny spolok v Chorvatskom Grobe. Održati cjelovečernji program pred brojnom publikom uz nazočnost Nj.E. Tomislava Cara Veleposlanika RH u Slovačkoj, bilo je pravo zadovoljstvo i priznanje da smo na najbolji mogući način sa Lipom i Lirom donijeli lipovljansku poruku i otplesali novopostavljeno gotovo zaboravljeno Lipovljansko kolo pred slovačkim Hrvatima. Dopali su se domaćinima i naši prijatelji KUD Bokolje iz Dobropoljane sa Pašmana, koji su svojom dalmatinskom pjesmom, pa na kraju i uz pratnju tamburaša Lipe, nadahnuto ispričali svoju priču.

Radni dio boravka u Slovačkoj je iskoristila i mala delegacija koju su činili prof Dragutin Pasarić- predsjednik ogranka Matice hrvatske iz Kutine, Zlatko Heršak- predsjednik Društva hrvatsko-slovačkog prijateljstva iz Zagreba, mr Tomislav Horvat-ugledni član MS Lipovljani, donedavno i sam na radu u Bratislavi, te Josip Krajči-predsjednik MS Lipovljani. Tako su u Veleposlanstvu RH održali radni sastanak sa predsjednikom Hrvatskog kulturnog saveza u Slovačkoj Radoslavom Jankovičem i njegovim suradnicima. Savjetnica u Veleposlanstvu Tuga Tarle je vodeći ovaj sastanak konstatirala, kako naše inicijative o proširenju kulturne suradnje na hrvatskom i slovačkom području jesu oživotvorili Povelji o regionalnoj kulturnoj suradnji, potpisanoj prije dvije godine upravo na ovome mjestu od strane nazočnih sudionika.
Nedjelja je započela “svetačnom svetom mašom” u “crikvi sv. Mikule” u Hrvatskom Jandrofu, jedinoj općini u Slovačkoj u kojoj Hrvati čine više od 20% stanovništva. Kako je mjesni farnik (župnik) Jozef Krupa pozdravio sve goste iz Lipovljana i Dobropoljane, održao je misu na starogradišćanskom hrvatskom, a pjevački zbor Lira je uz pratnju prof. Franje Rodića na starim crkvenim orguljama prenio dio duhovnosti iz rodne grude. Vrlo je emotivan bio kraj mise uz spontanu pjesmu a capela koju su podveli prvo pjevači iz Dobropoljane sa Pašmana, a zatim Lira, pa i poneki domaći vjernici. I kako bi rekli domaćini:”po maši je bila agapa pred crikvom”. Nezaboravan i impresivan susret završili smo neformalnim druženjem uz lijepo ugošćavanje, a Rado Jankovič kao pravi domaćin i predsjednik Saveza, vodio je brigu da nam ništa ne nedostaje. Pali su i određeni dogovori, prvenstveno usmjereni na novi kontakt sa KUD Dobropoljana.

Tijekom popodneva u Devinskoj Novoj Vsi, Lira je zajedno sa tamburašima Lipe imala još jedan izuzetan nastup na Festivalu slovenskej narodnej piesne DNV2011. Bili smo jedini inozemni gosti, a domaća Matica slovenska Devinska Nova Ves i njen predsjednik Jan Žatko, nisu krili zadovoljstvo, dajući sve pohvale našem zboru i pratnji, uz vodstvo prof Franje Rodića. Potvrda kvalitete u izvedbi bila je ovaj puta iz njihovog slovačkog repertoara sa pet pjesama (Ticha voda do Dunajka padala, Ave Maria, Belasa fijalka, Tečie voda, tečie, Zahrajte mi muzikanti).

Radni dio posjete Devinskoj Novoj Vesi započeo je prijemom kod gradonačelnika Milana Jambora uz moderatora našeg prijatelja i umjetničkog direktora Festivala, neumornog Petera Kruga, a završio prisnim dogovorom sa predsjednikom MS Devinska Nova Ves Janom Žatkom o potrebi novih susreta naše dve matice.
Umorni, ali vrlo zadovoljni, svi učesnici dvodnevnog programa su sretni, što se lipovljansko kolo, eto pleše i kod naših prijatelja u svijetu.

 

(aš)

Slike možete pogledati ovdje

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.