Širi se prostor suradnje sa Kutinskom MH 1.6.2009.

Prijateljstva, ali kroz njih i zajednički projekti Ogranka Matice hrvatske Kutina i Matice slovačke iz Lipovljana nakon Bratislavske povelje (24. svibnja) nastavljaju se.

Na trodnevnom studijskom putovanju koncem svibnja kojega su u Boku kotorsku (Crna Gora) organizirali Ogranak MH Kutina i njegova podružnica iz Popovače bio je i potpredsjednik lipovljanske Matice slovačke Josip Krajči. Uz stručno vodstvo prof. Đure Vidmarovića, člana Glavnog odbora MH i istraživača povijesnih okolnosti života Hrvata sudionici, njih 40, posebno su upoznali slavnu pomorsku prošlost i sakralne umjetničke vrijednosti gradića Perasta. Nažalost danas je riječ o gradu praznih palača i malog broja katoličkih vjernika, a čijih 20 crkava upućuje na nekadašnju drugačiju demografsku i etničku sliku. Osobiti dojam uz zapaženu brigu domaćina peraškog župnika don Srećka Majića ostavio je posjet crkvi Gospe od Škrpjela na obližnjem umjetno podignutom otočiću, čiji počeci sežu još u 15. stoljeće. U Kotoru su sudionici kao hodočasnici prisustvovali svetoj misi u tamošnjoj poznatoj katedrali sv. Tripuna. Razgledali su i Dubrovnik. U Metkoviću domaćin im je bio Ogranak MH tog grada u kojemu su posjetili poznati arheološki kompleks Naronu i sadržajno vrlo vrijedan Ornitološki muzej vezan u životinjski, posebno ptičji svijet rijeke Neretve.

Put je donio i nove moguće oblike suradnje, čelnici jedne i druge matice prihvatili su prijedlog da za svoje mlađe članove iz Kutine, Popovače i Lipovljana organiziraju slični program putovanja, a isto tako da članove MH iz Metkovića pozivom u Sisačko-moslavačku županiju upoznaju posebno s Lonjskim poljem, koje je kao i delta Neretve u kategoriji vlažnih staništa na popisu Ramsarske konvencije.

 

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.