Skupština matičara usvojila plan i program za 2018. godinu 28.12.2017

Uspješnu kalendarsku 2017. g. završili smo našom Skupštinom uz dojmljiv program naših članova LIRE i LIPE. Hvala svima! Zajedno i u 2018.godini!

Članovi Matice slovačke Lipovljani u četvrtak, 28.12.2017.godine održali su svoju redovnu godišnju Skupštinu, usvojivši financijski plan i program svih aktivnosti i nastupa u 2018.godini.

Uvodno su nakon svečano otpjevanih hrvatske i slovačke himne, članovi MPD LIRA izveli još nekoliko prigodnih slovačkih božićnih pjesama, a zatim su mlade članice KUDa Lipa zaplesale slovačke plesove uz pratnju tamburaškkog sastava i tako na najbolji mogući način potvrdili da nam je zajedništvo ove godine donijelo mnogo lijepih i uspješnih ostvarenja unutar Matice.  O tim i drugim radnim aktivnostima, događanjima, putovanjima i gostovanjima govorio je predsjednik društva Josip Krajči. Posebno raduje činjenica da je MS godinu završila sa objavom vlastite dvojezične monografije o dvadesetgodišnjem radu. Također su ostvareni vrijedni pomaci na daljem uređenju dvorišta i objekata Slovačke etno kuće, a najvrijedniji izložak, prekrasna drvena stogodišnja škrinja, dopunila je nakon restauracije registriranu etno zbirku kućanskih predmeta i namještaja, priznatu rješenjem Ministarstva kulture RH još 2016.godine. Za sve te ostvarene programe, sredstva su u iznosu od preko 150.000 kuna tijekom godine pribavljena iz namjenskih izvora: Savjeta za nacionalne manjine, Ureda za prekogranične Slovake u Bratislavi, Ministarstva kulture RH, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Sisačko moslavačke županije, Općine Lipovljani, a ne mali dio čine i donacije za pojedine projekte.

Najava financijskog plana i programa rada Društva za 2018. godinu, u prvom redu sadrži nastavak kulturnog amaterizma sa nekoliko nastupa na manifestacijama koje organizira Savez Slovaka Hrvatske, nabavka potrebite opreme za rad članova MS, a osigurat će se i sredstva za kreativne radionice sa najmlađima, poglavito za 18 učenika koji ove školske godine marljivo uče slovački jezik i kulturu. U dvorištu Slovačke etno kuće u Željanskoj planirano je mnogo aktivnosti, a do konca 2018. godine, sukladno odobrenim sredstvima po prijavljenim projektima, predviđeno je u suradnji sa Slovačkim kulturnim centrom iz Našica, izdanje brošure/kataloga o etno kući dvojezično sa sažecima na europskim jezicima. Godišnje prema knjizi posjeta, našu kuću poželi vidjeti preko 200 gostiju, često iz inozemstva.

Pravi domet i realnost svih ovih planova MS Lipovljani bit će vidljiv tek početkom proljeća, jer su neki natječaji za predlaganje programa potpore  u kulturi za 2018.g. još u tijeku. Vedar i pozitivan pristup za ostvarenje zajedničkih programa nastupa u idućoj godini dale su i naše članice radnog predsjedništva ove Skupštine, Marica Tisaj kao predsjednica KUD LIPA i Nevenka Zorić, predsjednica MPD LIRA. Na kraju je u ime Općine Lipovljani, pohvalu za rad ove Skupštine kao i iskaz dalje potpore dala zamjenica općinskog načelnika gospođa Ljiljana Tomić. Svi nazočni redovni članovi Matice imali su prigodu na kraju Skupštine dobiti kalendar udruge za 2018.g., te primjerak monografije Matica slovačka Lipovljani 1996-2016, čiji su autori Ivan Hudec i Josip Krajči. Uz uobičajeni završni domjenak, članovi su dio druženja iskoristili i za međusobne praznične čestitke i želje. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.