Slovačkom pjesmom u zagrebačkoj katedrali završili božićno slavlje 09.01.2018.

Već tradicionalno dugi niz godina, neposredno iza Nove godine, stiže nam poziv za nastup u Zagrebačkoj  katedrali. Tako je i ove godine, 9. siječnja prvostolnica bila pozornica na kojoj su odjekivale božićne pjesme na jezicima nacionalnih manjina. Među deset zborova koji su pred prepunom katedralom izveli koncert božićnih pjesama, bili su naši zborni pjevači iz MPZ LIRA sa slovačkim napjevima, te sa ukrajinskim repertoarom članovi KPD Karpati, također iz Lipovljana.

Ovoga su puta na materinskom jeziku, uz pratnju orgulja, pjevali: Zbor “Fedeli Fiumani” Zajednice Talijana Rijeka, Njemački pjevački zbor – Zagreb, Mješoviti zbor MKD „Ady Endre„ iz Zagreba, Mješoviti pjevački zbor Bohemia Češke besede Zagreb, Mješoviti pjevački zbor Slovenski dom Zagreb, Vokalna grupa “Wisla“ PKU „N. Kopernik“ iz Zagreba, Zbor Rjabinuška ruske manjine iz Zagreba, KPD Ukrajinaca „Karpati“ i Mješoviti pjevački zbor „Lira„ iz Lipovljana. U katedrali je uz Čehe, Mađare, Nijemce, Poljake, Ruse, Slovake, Slovence, Talijane i Ukrajince nastupio i hrvatski KUD „Bosiljak“ iz Čučerja.

Koncert nacionalnih manjina, odmah nakon večernje mise, izazvao je veliko zanimanje i ispunio katedralu publikom do posljednjeg mjesta, a program je najavio Dušan Mišković, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba. Mišković je posebno pozdravio gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i njegov tim u kojem je bila i Elizabeta Knorr, pomoćnica pročelnika Sektora za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacionalne manjine, te rektora katedrale mr. Josipa Kuhtića. Iz Općine Lipovljani koncertu su nazočili zamjenica Općinskog načelnika Ljiljana Tomić, predsjednik Matice slovačke Lipovljani Josip Krajči, predstavnik Društva hrvatsko-slovačkog prijateljstva iz Zagreba Tomislav Horvat ujedno naš dugogodišnji ugledni član, Ivan Semenjuk predsjednik KPD Karpata i Mirko Fedak, naš član i predstavnik ukrajinske nacionalne manjine u Sisačko moslavačkoj županiji.

O Božiću, blagdanu ljubavi i mira, te njegovu značenju za nacionalni identitet govorila je Walentyna Lončarić, predstavnica poljske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Svaki je zbor otpjevao po dvije pjesme na materinskom jeziku, koje je publika nagradila velikim pljeskom, a na kraju koncerta pjevao je na svojem jeziku po jednu kiticu „Tihe noći“, te svi zajedno cijelu pjesmu na hrvatskom, a potom i „Narodi nam se”.

Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba posljednjih nekoliko godina redovito organizira ovaj koncert kojem su prisustvovali i predstavnici manjina koje nisu sudjelovale u programu.

Opći je dojam da su naše udruge Karpati i Lira, svojim nastupom vrlo dostojanstveno i nadahnuto upotpunile dojam ljubitelja duhovne glazbe te večeri u zagrebačkoj katedrali.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.