Slovaci na “Lipovljanskim susretima 2011” 31.8.2011.

Održani su drugi po redu, obnovljeni Lipovljanski susreti. U tri dana pred preko 5000 zainteresiranih gostiju i posjetitelja, prikazan je raznovrstan i dobro organiziran program. Od ozbiljnih političkih tema, okruglog stola o položaju nacionalnih manjina u Hrvatskoj, red zabave, folklora, druženja, sportskih susreta, do istinskog zadovoljstva, kako vrijednih domaćina, tako i brojnih gostiju iz cijele Hrvatske (pa i inozemnih), nepodijeljeno je mišljenje, da je ova manifestacija doživjela svoju punu potvrdu i svrhu. To su svakako prepoznali i pokrovitelj Predsjednik Republike Hrvatske dr Ivo Josipović, ali i Ministarstvo turizma, Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, naša Županija, pa i brojni gosti koji su po pretoplom vremenu uživali gostoprimstvo Lipovljana.

( vidi na http://www.lipovljani.hr/Default.aspx?tabid=36&ArticleId=910&oamid=773)

A kako i koliko su članovi Matice slovačke Lipovljani doprinijeli ovim Susretima?

Svi članovi MS Lipovljani su dobili brojne manje ili veće zadaće, kako u pripremnim danima, tako i u samom tijeku manifestacije.

Predsjednik MS Josip Krajči bio je domaćin i voditelj Okruglog stola u OŠ J.Kozarca, gdje je sa moderatorom okruglog stola Aleksandrom Tolnauerom, predsjednikom Savjeta za nacionalne manjine RH, uspješno održao vrlo zanimljiv skup. Uvodne teme su pripale mr Branku Sočancu predstojniku Ureda za nacionalne manjine Vlade RH i mr Antoniji Petričušić , mladoj znanstvenici sa Pravnog fakulteta u Zagrebu.  Ovdje su također nazočili i uzeli učešće u radu, naši članovi Branko Vincent, Vlado Turas, Jozefina Kranjčec, Mirko Knjižek  i drugi. Dočekali smo i naše uglednike: predsjednika Saveza Slovaka u RH Andreja Kurica sa suprugom, te Branku Baksa, tajnicu Saveza Slovaka i članicu Savjeta za nacionalne manjine RH , te drage nam goste KUD Franjo Strapač iz Markovca Našičkog, kojima je ugodan domaćin bio Ivica Turas, a druge su grupe pratili naši članovi Krešimir Sudra i Mato Bednar. Postavljanjem zajedničkog štanda dvije su slovačke matice prikazale mali dio svoje bogate baštine, koju čuvaju i njeguju u Markovcu i Lipovljanima. Folklorna grupa iz Markovca je vrhunski otpjevala i otplesala nekoliko zahtjevnih slovačkih koreografija.

Posebno su lipovljanske Slovake u programu predstavljali naše domaće skupine: Pjevačko društvo LIRA, sa vrlo širokim repertoarom, te KUD LIPA, koje je kao zadnje u programu, a prije spektakularnog vatrometa,  izvelo atraktivnu slovačku koreografiju Šariš polke.

 

Koreografiju je postavio umjetnički koreograf Tihomir Krmek, pratnja tamburaška skupina KUD-a LIPA koju je uvježbao profesor glazbe Franjo Rodić.
Brojna zabavna, sportska i gastro ponuda omogućila je svakom dobronamjernom gostu da se tri dana osjeća u Lipovljanima kao u “Europi u malom”. Više o tome u slikama u prilogu …  (jk)

(vidi također na: http://www.kudlipalipovljani.hr/nastupi/lipovljanski-susreti-2011.html)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.